Reisebrev

Hilsen fra Vetle i Costa Rica

Etter halvannen måned i hovedstaden i Costa Rica, er alle fem utvekslingsstudenter fra UIA enige om at San José er like lite staselig som folk skulle ha det til. Byen er bråkete, det er mye eksos og den er ikke pen. Vi har fått strenge beskjeder om å aldri gå alene i gatene om kvelden, men til tross for at det er mye kriminalitet, er Costarikanere hyggelige. Heldigvis er vi hyppig ute på reiser, og besøker vakre strender både i øst og vest. Her er det interessante dyr som dovendyr og apekatter, og en natur de færreste av oss har sett maken til. Ved å sette det på spissen, kan vi oppsummere med følgende: i et av verdens fineste land, ligger en av verdens styggeste byer.

San José – Ikke bra!

Når vi er ute og reiser langs kystene, er vi i paradis. Vi har vært I Manuel Antonio, som ligger ved stillehavskysten, og vi har vært i Puerto Viejo, som ligger ved den karibiske kysten av landet. Det er to fantastiske steder, men ganske så forskjellige. Mitt favorittsted blant disse er Puerto Viejo, for dets «chille» atmosfære og rolige musikk.

Manuel Antoni – Herlig.
Puerto Viejo – Vakkert.

Costa Rica er også kjent for sine vulkaner. Disse har vi enda ikke opplevd, men vi har masse tid, og dette er det neste på lista. Eigil og jeg har også lekt litt med tanken om å bestige Costa Rica sitt høyeste fjell. Mount Chirripó, 3821 meter over havet. Et hårete mål.

Livet på ULACIT går bra, og vi har kommet inn i rytmen. Det ser ut til at alle av oss allerede har bestått et av fagene, som var et intensivt spanskkurs på fire uker. Omsider snakker vi spansk.

Med god service fra det internasjonale kontoret får vi god hjelp med alt det skulle være, både faglig, men også med livet i byen generelt. Medstudenter og forelesere er dedikerte og profesjonelle – akkurat som oss.

Line og Josefine har funnet tonen, og blitt et radarpar i den Latinamerikanske storbyen. Proppfulle av selvtillit har de påtatt seg lederroller i en gruppe på 20-30 utvekslingsstudenter. Som eventyrlystne jenter med mark i rompa, melder dem tidlig i fra i gruppechatter når de alt lyst til å finne på ting. Det kan være alt fra en langhelg ved stranda til kino eller et restaurantbesøk. «Hvem er med på ditten? Og hvem er med på datten?». Bravo!

Begge jentene bor i vertsfamilie. Line i nærheten av skolen, mens Josefine bor et lenger stykke unna. Det er null stress når man kan ta en billig uber hjem fra skolen. Josefine er ikke helt fornøyd med tilværelsen i vertshjemmet sitt, men vi skal se om vi får løst situasjonen og komme oss vekk derfra snarest.

Tore Jan Jensen, som studerer reiselivsledelse, er eventyrlysten. Mannens drivkraft i livet er å gjøre mest mulig for å kunne se tilbake på et innholdsrikt liv, og heller angre på ting han har gjort. Han ønsker å ikke gro fast en plass. Sånne folk trives, og er til og med kanskje i sitt ace på utveksling. Dette ser vi tidlig – at ændælitten er i sitt ace.

Det tar ikke lang tid før mannen skaffer seg venner utenfor «vår krets» blant andre utvekslingsstudenter. Ikke bare knytter han vennskap med gangster-aktige typer fra Canada, men han gjør det også stort på damefronten. Han er god til å drikke, og han er god til å vrikke på hoftene i takt med musikken. Dette liker damene, og i tillegg til no småtteri her og der på byen, har TJ vært en legende på Tinder. Det gikk på et tidspunkt så langt at han tilbrakte flere helger hjemme hos foreldrene til en av tinder-matchene. Familien bor et stykke unna San Jose, og TJ pendlet frem og tilbake. Dette står det respekt av.

Men ved å være en såpass mann, får man også oppleve medaljens bakside. Tore Jan har de siste dagene hatt en noe skranglete helse, og tilbrakt noen netter på sykehus. Han er på bedringens vei, og ved godt mot. Vi er alle helt sikre på at han reiser seg, og fortsetter i samme stil som før, de siste to månedene av oppholdet.

Gjøgleren Tore Jan og jeg på tur i jungelen.

Eigil og jeg bodde de to første ukene av oppholdet på hostel. Her ble vi kompiser med gutta som dreiv hostellet, og trivdes svært godt. Hadde det ikke vært for at vi måtte dele kjøkken og bad med 30 andre, så hadde vi blitt boende. Utenom en tøff timeplan på skolen, bestod hverdagen av å vandre gatelangs i den skittene byen og se etter et sted å bo. Vi var fast bestemte på å finne en fin og rimelig leilighet med god beliggenhet hvor vi kunne bo sammen. Vi tok bilde av alle «til leie»-skilt som appellerte til oss. Vi tok kontakt over sms, men google translate hjalp oss ingen vei. Derfor ble vi nødt til å få ringehjelp fra spansktalende venner fra universitetet. Etter å ha kontaktet 18-19 ulike numre, kom vi oss til slutt på visninger. Etter å ha besøkt tre ulike leiligheter, måtte vi gi slipp på drømmen om å bo sammen. Eigil endte opp alene i en moderne leilighet, mens jeg leier et rom i et kollektiv

Eigil plukker bær fra et tre i utkanten av San José. Min samboer, Joselyn, foran i bildet. Denne dagen plantet vi 12 nye trær hver i jungelen.

Livet på skolen er annerledes enn hva vi er vandt med hjemme på UIA. Her har vi obligatorisk oppmøte, innleveringer i alle fag hver uke, og presentasjoner nesten hver time. – Ja «time» – Det er gode gammeldagse timer, og ikke forelesninger. Det er som klasser på ungdomsskolen hvor man blir nødt til å melde seg på og delta for å få god karakter i faget. For dere som savner grunnskolen med aktiviteter og gruppearbeid, så er virkelig ULACIT universitetet. For meg har dette virkelige vært et vondt slag i trynet, hvor min stil tidligere har vært å lytte med et øre langt bak i salen, for så å lese meg kraftig opp i innspurten, og skrive gode eksamener.

Som jeg hintet til innledningsvis, så har byen vi bor i ingenting å by på. Og selv om ingen av oss føler vi har noe uoppgjort her, er vi utrolig glade for å ha hele to måneder igjen i landet. (Nesten et helt år for Josefine og Eigil, som blir frem til august).  I San Jose skal det handle om å få skolejobben gjort, mens vi ellers skal fortsette å være «backpackere», og utforske landet. Eigil for eksempel, har en drøm om å se en ekte levende papegøye med sine egne øyne. Det har vi andre allerede gjort. Eigil har bare sett en halvdød en, i grøfta omringet av søppel.

Vetle. 


Hilsen fra Jesper i Shanghai

bilde 1
bilde 2

God kveld i stuen.

Mitt navn er Jesper Barth. Jeg er en ydmyk, snill og godhjertet gutt som i likhet med de fleste som leser denne teksten har valgt å ta min utdanning på Universitetet i Agder. Det var med stor glede jeg takket ja til å skrive dette reisebrevet etter forespørsel fra lederen for informasjonsutvalget i Mercurius. Det er gøy å dele og jeg syns selv det var alt for lite info tilgjengelig når jeg vurderte hvor jeg skulle reise på utveksling Fint å kunne bidra. Bare hyggelig.

Jeg skal være såpass ærlig å innrømme at jeg var meget usikker på om jeg ønsket å reise bort fra den trygge og gode tilværelsen i Norge. Fra mitt ståsted har jeg forstått det slik at det å reise på utveksling deler mennesker inn i tre grupper. De som SKAL på utveksling uansett hva. De som IKKE SKAL på utveksling uansett hva. Og de som sitter på gjerdet. Skal jeg reise eller skal jeg ikke. Jeg satt på gjerdet. Godt plantet. Det er en stor avgjørelse, og for min del ble jeg bare mer og mer usikker frem mot avreise. Men gud så glad jeg er for at jeg tok meg selv i nakken og reiste. For Shanghai, det er virkelig en fantastisk by. Stryk New York, stryk Sydney, Stryk Paris. Det er Shanghai som er «the shit». Min anbefaling til alle studenter som har muligheten til å reise på utveksling er at dere må gripe denne muligheten. Med begge hender. Det er morsomt, lærerikt og utrolig spennende. Du vokser på det og får litt pynt du kan smelle rett inn på CVen. Nok om det.

Shanghai. Storbyen med over 24 millioner innbyggere. Enorme bygninger, spennende mat, hjelpsomme mennesker og en evighet med aktiviteter. Hvor skal jeg begynne? La meg ta dere med til starten av oppholdet: Eventyret startet med litt over et døgn med reising fra Gardemoen via Doha til Shanghai. For undertegnede gikk dette som en drøm. Pass på å ikke sove så mye dagen før du reiser så tilbringer du mesteparten av flyreisen i søvne. Protip; Skulle du være så uheldig å ikke få sove er det touchskjerm med et godt utvalg av filmer og serier. Så her er det bare å slå seg løs. På flyplassen fikset vi kinesisk simkort med nytt telefonnummer og 20GB mobildata til den nette sum av 300RMB (Kan ganges med 1.2 for å gjøre om til norske kroner). Dette er viktig å få på stell slik at man kan oppdatere familie og venner. Det er streng sensur i Kina og apper som Facebook, Snapchat og Instagram er sperret. En god VPN løser dette og gjør at du kan bruke disse som normalt. For min del har det gått helt smertefritt og jeg kan her anbefale både Express og Astrill.

bilde 3

Jeg reiste ned hit med tre gode venner som jeg har blitt kjent med på UIA Johan, Andreas og Anders. Vi hadde bestilt oss en AirBnb i en uke slik at vi hadde litt tid til å jakte på en tilfredsstillende leilighet. Det er mulighet til å bo på såkalte dorms her, men vi valgte å ikke gjøre dette etter anbefalinger fra de som var her i fjor. Dette på grunn av standarden på rommene. Vi har senere funnet ut av at det er dorms med noe bedre standard som absolutt kan være en mulighet, spesielt hvis du reiser alene. God mulighet til å skaffe seg venner. Det er i tillegg et veldig billig alternativ til å leie. Leieprisen er ganske lik som i Norge. Vi var uansett fire som reiste ned sammen og hadde et stort ønske om å finne oss en phet leilighet vi kunne disponere. Det klarte vi. Men det var en god del mer styr enn vi hadde sett for oss.

Noen erfaringer jeg kan dele rundt dette er følgende:
• Reis gjerne ned to uker før skolen starter. Det er mange som er på jakt etter leilighet på denne tiden av året.

• Se på en god del muligheter før du reiser ned. (Smartshanghai) Slik at du har visninger med en gang du kommer ned. Ikke vent et par dager før du begynner med dette.

• Finn ut hvordan du skal betale dette. En overføring fra en norsk bankkonto til en Kinesisk konto er ikke nødvendigvis så lett som det høres ut som. Måten vi løste det på var å åpne en kinesisk
bankkonto. Lurt å gjøre så fort som mulig etter at man har kommet ned.

• Allier deg tidlig med fadderen som du får utdelt fra skolen. Brukt dem for alt de er verdt. De er super hjelpsomme og genuint interessert i å hjelpe dere til å få et så godt opphold som mulig.

• Ikke bli lurt av slue og kyniske eiendomsagenter.

bilde 4

Dette er erfaringer som jeg selv skulle vært klar over før jeg dro ned hit og hadde gjort ting litt lettere. Vi brukte blant annet over to dager sittende rundt et bord i harde forhandlinger med en kineser som ikke kunne et eneste ord engelsk. Heldigvis hadde vi med en topp fadder som hjalp oss utrolig mye. Til tross for alt stresset endte vi opp i en helt super leilighet i 29. Etasje. Fantastisk utsikt. Vi betaler cirka 5500kr per person hver måned i fem måneder. I tillegg til oss fire guttene er det to andre kjempehyggelig personer fra UIA her, Evine og Sebastian, som gjør at vi totalt er seks personer fra skolen som nyter det glade livet i Shanghai.

Shanghai er en gigantisk by og det er ofte store avstander til ulike ting. Dette byr på en god del forflytting. Vi har benyttet oss mye av taxi, som er meget billig her nede. Spesielt med tanke på at vi er fire stykk og fyller en hel bil. Det er også et godt undergrunnssystem her. Kan i noen tilfeller ta litt lengre tid og være noe stappet men er et enda billigere og godt alternativ. For korte forflytninger er bysyklene her helt geniale. Du betaler 2RMB i timen og det er mange sykler over alt.

Bilde 5 og 6

Før vi reiste fra vakre Norge fikk vi informasjon om at vi ikke skulle ha for store forhåpninger om det akademiske nivået på skolen. I tillegg måtte vi være fleksible med tanke på fagene. Flere hadde dratt ned med en plan om hvilke fag de skulle studere men måtte endre når de kom ned. Utifra mine tanker stemmer dette delvis. Mitt inntrykk er noe bedre. På grunn av noe dårlig informasjon fra skolen her nede og at vi var litt treige var det en god del av fagene som vi hadde tenkt å velge som allerede var fulle. Vi hadde et ønske om å ha skole kun på tirsdag, onsdag og torsdag slik at vi hadde langhelg hver uke. Dette er praktisk med tanke på å få reist litt rundt i Kina. Skole er viktig, men ikke nødvendigvis det viktigste med utveksling. Hvertfall ikke for undertegnede. Jeg er interessert i å oppleve en annen kultur, møte nye mennesker og utvikle meg selv. Så at skolen ikke er på samme akademiske nivå som UIA blir kun en liten bagatell.

Vi endte opp med to av tre kinesiske fag. «Speaking and Listening» og «Chinese Characters and Culture». (Også mulig å ta Reading and Writing). Dette er fag som går fra 18.00 til 20.30 på tirsdag, onsdag og torsdag. Anbefales. Moro å få en smak på dette meget spesielle språket og en innføring i kulturen. Engelske fag er det masse å velge av. Vi endte opp med «Intermediate Macroeconomics» og «Anglo American Law». I førstnevnte har vi en kinesisk lærer som snakker noe gebrokken engelsk, men fullt mulig å forstå. I sistnevnte har vi en lærer fra Skottland og dette er et innføringsfag i common law (Lov som blir brukt i blant annet UK og Amerika). Jeg er etter tre skoleuker meget fornøyd med valgene. Det er utrolig deilig med helg fra torsdag kveld til tirsdag morgen. Anbefales. I de kinesiske fagene er vi bare utvekslingsstudenter, mens i de engelske fagene er det en haug med kinesere og en klype utvekslingsstudenter. På skolen er det en haug med spisesteder. Her får du masse god mat for en ekstremt billig penge.

bilde 7
bilde 8 og 9

Det er mye god mat her nede. Her får du alt. Alt fra tradisjonell kinesisk mat til alle de kjente fastfood kjedene. De er restauranter i alle prisklasser. Blir du lei av den kinesiske maten finner du alltid en restaurant som serverer europeisk/amerikansk mat. Prisene er som regel ekstremt gode, men du finner mer luksuriøse steder hvor prisene blir noget dyrere. På restaurantene kan de som regel ikke engelsk og det kan by på noe trøbbel, men løser seg som regel. Engelsknivået her nede er generelt dårlig, men alle som studerer eller har studert på et universitet kan som regel en god dose med engelsk.

bilde 10

Jeg har i skrivende stund vært her nede i gode fire uker. Jeg vil tørre å påstå at jeg har opplevd noe nytt hver eneste dag. VI har enda ikke reist utenfor Shanghai og har fremdeles masse igjen å utforske. Masse. Bare det å ta seg en sykkeltur eller gåtur kan by på nye impulser og morsomme opplevelser. Her går du aldri tom får ting å gjøre eller oppleve. For de som er glad i et sprudlende uteliv kan jeg også gå god for Shanghai. Billig øl. Gratis inngang på store, luksuriøse klubber hvor du som regel også blir servert gratis drikke. På to av utestedene vi har vært på er det haier i akvarium. Det er jo litt kult. Så igjen, Shanghai er en fantastisk flott by som jeg kan anbefale på det varmeste.

bilde 11

Til alle som enda ikke har falt av: Dette var alt jeg hadde å komme med for denne gang. Får håpe innlegget faller i smak hos lederen for informasjonsutvalget så jeg kan komme med et reisebrev part 2 en gang i november. Jeg skriver uansett en absolutt nydelig blogg hvor jeg skriver om livet mitt i Shanghai. Denne blir jevnlig oppdatert så her  er det bare å følge med.  Legger også ut mye spennende på Instagram. Så setter alltid pris på nye følgere: JesperBarth. Skulle du ha noen andre spørsmål svarer jeg på disse med stor glede. Over og ut.

Klem Jesper N. Barth.

bilde 12 og 13
bilde 10

Sanna, Gaute og Amalie i Sør-Afrika

bilde 1

Hei!

Sanna, Gaute og jeg går nå i tredje klasse på UiA, og sist semester var vi på utveksling i Sør-Afrika. Vi bodde i kystbyen Port Elizabeth, og der gikk vi på Nelson Mandela University.

Semesteret startet allerede i midten av juli, og sommerferien etter andre klasse ble dermed veldig kort. Vi tenkte vel kanskje ikke så mye på dette da vi bare bodde 50 meter fra stranda, hehe. Før lesepresset startet skulle vi gjennom en orienteringsuke og på en helgetur for å møte de andre internasjonale studentene. Orienteringsuka var veldig ulik fadderuka på UiA, hvor vi ble kjent gjennom blant annet å lage og spille på afrikanske instrumenter, og å dra på safari. Det føltes for så vidt ut som om vi var på safari hver dag, da vi hadde aper løpende rundt på skolen og kunne se sebraer fra campus.

bilde 2
bilde 3

Allerede en uke etter ankomst merket jeg at det var en tabbe ikke å ta med sjokolade og kaviar. Spurte pent om mamma kunne sende ned noe asap, men dette skulle vise seg å være et av våre mange møter med konseptet ”african time”. I vår kultur er vi så vandt med punktlighet og at ting skal gå fort, mens det i Afrika er vanlig å ta livet med slående ro. Er man ikke tålmodig før man flytter til Afrika, er man i hvert fall blitt det når man reiser hjem, for å si det sånn. Heldigvis fikk jeg nyte litt velreist norsk mat tre dager før jeg skulle reise hjem.

Vi bodde i et stort leilighetskompleks med mange internasjonale studenter, og noen lokale. Sanna og jeg var her roomies, mens Gaute fikk dele leilighet med en amerikaner. Her hadde vi treningsrom på toppen med utsikt over byen og stranda, og et grillområde i bakhagen. Her ble det ofte arrangert det som kalles en braai på Afrikaans, egentlig bare en helt vanlig grillfest, noe som var populært å ha opptil flere ganger i uken.

bilde 4.2
bilde 5

 
En stor del av kulturen i Sør-Afrika er rugby, en sport vi virkelig fikk øynene opp for, og i begynnelsen av august var vi så heldige å få med oss en landskamp. Det føltes litt ut som om vi var på en festival, da det hele dagen var musikk, matboder og barer på plenen utenfor stadion. Selv om vi bare hadde sett en halv kamp før og var litt usikre på reglene var stemningen god!

Skolesystemet var også helt annerledes fra Norge. Vi hadde ikke obligatorisk oppmøte, men alle prøver vi hadde ila semesteret telte inn på den endelige karakteren vår. Generelt ble det mer skolearbeid jevnt utover semesteret sammenlignet med UiA sitt økonomistudie, men dette ble vi vandt til etterhvert. Siste eksamen hadde vi 21 november som gav oss litt tid til å reise før vi skulle hjem til jul.

Naturen i landet er absolutt noe å skryte av. Vi har reist til mange ulike strender, nasjonalparker og fjell, noe som var fantastisk. Mangfoldet av dyr er også helt spesielt i Sør-Afrika. Å se ”the Big Five” på safari, aper på campus, bavianer langs veiene og delfiner på stranda er heller ikke noe man får sett overalt! Der nede har de nemlig tre store pingvinkolonier som bor på strender, der man kan komme å se på kappingvinene. Vi fikk reist til to av disse koloniene, og de er altså bare SÅÅÅ søte. Bavianene var derimot ikke like søte, og vi fikk streng beskjed om at vi måtte holde oss unna dem. Kom man for nærme kunne de nemlig rive av deg ansiktet. Å høre dette på helgeturen i starten av semesteret, rett etter at vi hadde gått forbi en stor bavian, var ikke en veldig hyggelig melding å få.

bilde 6
bilde 7
bilde 8

Da vi flyttet til andre siden av jorden vokste lysten til å prøve nye ting, og lysten til å utforske. Vi hoppet fra verdens høyeste strikkhoppbru, padlet i kajakk i fin natur, dykket med haier, smakt på insekter og larver, road’trippa’ fra Port Elizabeth til Cape Town (Garden Route), og ridd inn i solnedgangen på en av de vakreste strendene i Sør-Afrika.

bilde 9
bilde 10

Alt i alt er Sør-Afrika et land vi virkelig anbefaler alle å reise til. Vi hadde et supert semester der ble kjent med nye mennesker fra ulike land, lærte mye på den akademiske siden og koste oss veldig på fritiden.

Av Amalie Leiknes

front

Simen i California

Heisann!

Mitt navn er Simen Høgberg, og jeg er for tiden utvekslingsstudent i USA, nærmere bestemt California. Her studerer jeg generell business et semester på CSUMB (California State University of Monterey Bay). CSUMB er en forholdsvis liten skole til å være I USA, med en størrelse ganske lik som UiA. Vi er også så heldige å ha et splitter nytt business-bygg hvor vi har alle timene våre. Totalt er vi 4 studenter fra ØkAd på UiA.

Simen1

Monterey Bay er en fellesbetegnelse for «bukten» vi bor i, hvor Monterey, Salinas og Marina er de største stedene. Monterey i seg selv er en liten, men koselig havneby. Like i nærheten finner man også mer kjente steder som Santa Cruz og Carmel. Selv om Monterey er et ganske lite sted er det nok å finne på om man kjeder seg. Og det ligger også bare en liten kjøretur fra San Francisco om man vil ta turen dit. Ting man kan gjøre i Monterey er blant annet hvalsafari, som er kåret til Californias beste. Monterey Bay Akvarium er også en populær turistattraksjon for de som vil det. Ellers er Monterey plassert midt i California, så det er perfekt med tanke på helgeutflukter til for eksempel San Francisco, San Jose, Sacramento, Santa Barbara, Los Angeles, San Diego +++.

simen2
simen3

Semesteret her startet 18. august, men jeg valgte å dra til Los Angeles nesten en uke før for å oppleve litt før jeg vendte nesa oppover. Flyturen hit tok 11 timer direkte fra Oslo, noe som også er ganske akkurat det samme til San Francisco, så det er ikke en altfor lang tur. Etter å ha vært i LA en uke tok jeg fly opp til San Francisco (1 time) for å møte resten av de internasjonale studentene på flyplassen. Her møttes nesten 380 studenter fra 35 land og 6 kontinenter hverandre for å bli kjørt ned til skolen til den såkalte orienteringsuken. Orienteringsuken her er ganske ulik den fadderuken vi er vant til hjemme på UiA, men det var en interessant og morsom opplevelse. Under innsjekk ble vi delt inn i grupper avhengig av hvor på campus vi skulle bo. Skolen åpnet i år 3 nye store leilighetskomplekser på campus hvor det er 4 rom i hver leilighet med eget bad, kjøkken deles. Jeg valgte å bo litt utenfor skolen på et sted som kalles East Campus, dvs 2-3 km, hvor tidligere brukte militærboliger nå leies ut til studenter. Dette skjer gjennom skolen, så det er bare et alternativ man får når man velger bolig. Her deler jeg 2. etg i et hus med to tyskere hvor alle har eget rom, så veldig likt med tanke på leie hjemme i Norge. Leieprisene er også ganske like, rundt 5000 i mnd med alt inkludert.
Ellers gikk orienteringsuken videre. Det var mye informasjon, mye sosialt, mange nye bekjentskap osv. Det som var spesielt bra med orienteringsuken var at alle internasjonale studenter hadde tirsdag til fredag alene på skolen før alle andre studenter kom. Dette fikk oss til å føle oss som en del av skolen og miljøet i den forstand at vi var kjent med det meste før alt startet for fullt.
Siste mulige eksamen er 18. desember, så semesteret her er ganske likt i lengde som hjemme.

4og5

Når det kommer til kulturforskjeller og den slags er ikke ting så ulikt det vi er vant med fra før. En ting som er verdt å merke seg er at amerikanere er mye mer åpne, sprudlene og høflige enn det jeg vil si vi nordmenn er. Mye av orienteringsuken innebar dans og sang, noe jeg vil tørre å påstå nordmenn og skandinavere generelt ikke er så komfertable med med mindre det er noe tørsteslukkende involvert (noe det selvfølgelig ikke var da aldersgrensen for å drikke alkohol her er 21 år). Men vi kom oss fint igjennom dette også. Ellers er valutakursen ikke den beste for tiden. I skrivende stund koster 1 dollar 8.4 norske kroner, noe som er ganske mye. Når jeg var i USA for 5 år siden kostet 1 dollar 5.5 kroner, så kursen har steget betraktelig. Dette var selvfølgelig noe som var litt kjedelig med tanke på skolepengene som vi måtte betale, nemlig 5200 dollar som nå vil si 43 600 kr. I 2010 ville dette tilsvart «bare» 28 600 kr. Når det er sagt er ting fortsatt forholdsvis billig her og vi får jo selvfølgelig støtte til skolepenger gjennom lånekassen. Dagligvarer er ikke så ulikt i pris enn det vi er vant med hjemme, kanskje noe billigere, men ellers er klær og andre ting litt om ikke en del billigere enn hjemme. Vi er også så heldige å ha en outlet med 145 butikker bare 40 minutter unna, så her er det gode muligheter for å gjøre noen knallkjøp (noe som selvfølgelig er godt utnyttet).

simen6

Ellers er skolehverdagen en del forskjellig fra UiA og Norge. Klassene her har en størrelse på ca 30 elever hvor læreren er interessert i å bli kjent med hver og en av oss. Avgjørende eksamen hjemme som teller 100% av totalkarakteren teller her 10-15% av totalkarakteren. Underveis i hele semesteret teller oppmøte, oppgaver til hver time, gruppearbeid, gruppefremføringer, individuelle oppgaver, individuelle fremføringer, quizzer, midt-semester eksamen ++ på totalkarakteren. Så her gjelder det å møte opp til hver eneste time og gjøre lekser til hver eneste time. Jeg må innrømme at det var en liten tilvenningsprosess i starten, men nå er jeg ganske vant til det. Som fulltidsstudent ved UiA kreves det at vi tar 30 studiepoeng, noe som her tilsvarer 15 units. En fulltidsstudent her på CSUMB må ta minimum 12 units. Så på grunn av dette tar jeg nå 4 fag av 4 units hver. Måten man tar fag på her er at man velger hva man vil studere. Man må selvfølgelig få det godkjent hjemme før man velger det, ellers kan man risikere at det ikke blir godkjent i studieløpet. Fordi man også velger hva man vil studere er klassene aldri de samme heller. Jeg har som sagt 4 fag fordelt på 3 dager, noe som er veldig deilig. Jeg har «fri» både tirsdager og torsdager, men disse dagene går selvfølgelig stort sett med til skolearbeid.
Som jeg nevnte ligger Monterey midt i California, og på grunn av dette har jeg også fått reist og opplevd litt annet enn bare akkurat området her. Jeg har vært et par helger i San Francisco, en helg i Sonoma (1 time nord for San Francisco hvor vertsfamilien min jeg hadde for 5 år siden bor), en langhelg i New York (hit måtte jeg selvfølgelig fly), en liten uke i Los Angeles og en del turen rundt om i området her. Planene videre er en helg med basketballkamp og ishockeykamp i San Francisco og San Jose, en helg til nasjonalparken Yosemite, en langhelg til Las Vegas i forbindelse med fall break, Thanksgiving, fallskjermhopping ++. Så det er absolutt mye å oppleve i nærheten om man vil det. Klimaet her er også ganske så deilig, vi er jo tross alt i California. Fram til nå har det ligget på rundt 20-25 grader i snitt om dagen, noen dager varmere og noen dager kaldere, så det er perfekt temperatur med ikke altfor varmt eller altfor kaldt vær. Shortsen er fortsatt ikke byttet ut med bukse!
Fordi Monterey er en forholdsvis liten by er ikke utelivet her det samme som vi er vant med hjemme. Det er selvfølgelig noen utesteder her, men det som er mest populært er de kjente hjemme/collegefestene.

7og8

Jeg vil absolutt anbefale CSUMB som en skole å velge om man tenker på utveksling. Som sagt; nærhet til alt, knallbra miljø, tett oppfølging, nye og friske opplevelser og så mye mer. Et annet pluss er også at skolen ligger bare en kort gåtur fra stranden. Så uansett: Dra på utveksling!!

12067925_10156017930670858_301099150_n

Christine i Singapore

Hei alle sammen!

Jeg heter Christine Bruhn og går i tredje klasse på UiA. For tiden befinner jeg med på utveksling i Singapore hvor jeg tar et semester ved James Cook University. Det er opprinnelig en australsk skole, med ca 3000 elever.

Å studere i Singapore er helt fantastisk! Det er egentlig en by, som også er et land (nei, det er ikke en by i Malaysia). Landet blir faktisk omtalt som ”The red dot in Asia”, for det er det som kommer opp på kartet når man søker det opp på Google Maps. Dette er faktisk veldig sant, det er en ganske liten by! Har fått med meg at det tar maks to timer med buss på tvers av landet, og da har man sett det meste, så det er ikke rare greiene. MEN til tross for sitt lille areal, har Singapore en befolkning tilnærmet Norge, på rundt 5 millioner mennesker!

12041708_10156017930315858_559861289_n

Reisen til Singapore tok ca 18 timer. Da fløy jeg med Quatar Airways og hadde en mellomlanding i Doha på 3 timer. Selv om reisen var lang, syns jeg den gikk ganske smertefritt! Da jeg kom frem til Changi Airport i Singapore ble jeg møtt av en kinesisk jente fra skolen min, som i regi av skolen fulgte meg til stedet jeg skulle bo første uken.

Det er et helt utrolig mangfold av kulturer i denne republikken, det er samlet så mange ulike mennesker fra mange forskjellige land og kontinenter, noe som bare gjør det til et enda mer fascinerende land! For å kunne klare å få så mange kulturer til å kommunisere, så er derfor engelsk et av nasjonalspråkene her, sammen med malaysisk og kinesisk. Singapore er kjent for sin multikulturelle populasjon, men mange av dere har sikkert også hørt om de strenge reglene de overholder. Det er blant annet ikke lov å tygge tyggis her, noe som gjorde at jeg måtte legge igjen Extra’n min hjemme i Norge i frykt for å få bot. Det er heller ikke lov å tisse i heiser, drikke vann på bussen eller å vise seg naken i sitt eget hjem. Hvis du blir tatt for sistnevnte kan du få en bot på opptil 12 000 norske kroner eller 3 måneder i fengsel, så vi prøver å holde oss påkledd mesteparten av tiden!

Singapore er i 2015 kåret til verdens dyreste by å bo i, så det smalt litt på budsjettet til oss norske når det gjelder å leve her nede. Matbutikker er litt dyrere enn i Norge, alkohol er mye dyrere både i butikken og på byen, og å bo er også tåpelig dyrt. Til gjengjeld er både taxi og offentlig transport relativt billig, og infrastrukturen her er det ingenting å klage på!

11990279_10156017930760858_897936725_o

Når det gjelder den akademiske delen av å bo her, så er det helt annerledes enn det systemet vi er vandt med i Norge. Jeg har obligatoriske forelesninger fra mandag til torsdag som jeg MÅ møte opp i. Ikke nok med at det ikke er frivillig å gå på skole
n lenger, vi må også komme de dagene vi ikke har forelesning og registrere oss for å få full score på oppmøtet vårt! Måten det gjøres på her borte er at vi registrerer fingeravtrykket vårt hver dag når vi møter opp på skolen og når vi drar hjem. Det kreves at man er her minimum tre timer hver dag for å få full pott. Hvis man har for lavt oppmte kan myndighetene sende deg tilbake til hjemlandet ditt. Til tross for dette strenge systemet har vi vært i snakk med en og annen inder som sier at ”kompisen min hadde 7% oppmøte i fjor og det gikk kjempeeeeebra!”

12063969_10156017930705858_1729805829_n

Det som er positivt med dette systemet er at man blir tvunget i forelesninger (og på skolen), og da får en kontinuerlig læringskurve gjennom hele semesteret og i
kke bare det siste skippertaket vi alltid
har i eksamensperioden på UiA! Vi har innleveringer jevnt over hele semesteret som legger ulik vekt på den samlede karakteren, og i noen fag har vi også en avsluttende eksamen.

Studenter som utveksler fra UiA må ha fire fag på universitetet her for å få like mange studiepoeng som et semester hjemme i Norge. I og med at det er like mange fag som jeg har på UiA, syns jeg det går veldig fint. Det er haugevis av ulike fag man kan velge når man skal ned hit, man må bare passe på at de ikke overlapper noen fag man skal ha 6. semester, og selvfølgelig få de godkjent av UiA. Fagene jeg har er Multinational Business Finance, Project Management, Business Negotiation og Managing People. Navnet på fagene sier jo litt om hva de handler om, de er alle veldig forskjellige og har ulik vanskelighetsgrad. Multinational Business Finance er for eksempel mye regning med valuta og internasjonale selskapers måte å takle globalisering på, mens Managing People er mye HR og hvordan man skal organisere menneskelige ressurser, med andre ord et skrivefag. På den andre siden er Business Negotiation nesten kun praksis, hvor man blir bedømt på sine muntlige evner til å forhandle på ulike temaer. Med andre ord veldig mange spennende fag å velge mellom!

Det er ikke så fryktelig mange norske på James Cook. Fra Europa er det veldig mange danske og noen tyske, men det er såklart et flertall av asiatere. Mangfoldet i Singapore er også gjenspeilet på skolen. Det kan til tider være en utfordring å skulle jobbe i gruppe med asiatere som har en helt annen kultur enn det du er vandt til. De løser oppgaver på helt forskjellig måter, noe som kan være både frustrerende og interessant! Mange av har et litt lavere nivå i engelsk enn de fleste europeere, noe som vi alle her har erfart at kan gjøre kommunikasjonsdelen svært morsom!

12064376_10156017930590858_1901690624_n

Avtalen mellom UiA og James Cook er en helt ny avtale som tredde i bruk når vårt trinn kunne utveksle. Dette gjorde at vi var litt prøvekaniner, og måtte finne ut en del informasjon om bosituasjon og priser på egenhånd. Etter masse googling fant vi ut at vi kunne bo for rundt 4500-5000 norske kroner i en toppleilighet med treningsrom i kjelleren og svømmebasseng på taket! Det vi ikke visste var at minimumsleien for disse var seks måneder, og i og med at vi kun skal være her i fire, ble tilbudet om å bo billig drastisk redusert. Jeg bor nå i en såkalt ”Serviced Appartment” med fem andre norske studenter fra UiA og betaler 7000kr i måneden for et rom jeg deler med en annen norsk jente. Jeg må legge til at til tross for den dyre prisen bor vi som kongelige, med hushjelp tre ganger i uken, svømmebasseng, treningsrom, tennisbane og felles grill-område. Leilighetskomplekset ligger litt utenfor byen og et stykke unna skolen, så vi bruker rundt 40 minutter på å komme oss til skolen med buss. Det høres kanskje ganske langt ut (det er for så vidt det) men vi har alle blitt ganske vandt til det, så trives veldig godt! Hender også noen ganger at vi tar taxi til skolen hvis vi er mange som starter samtidig.

12053087_10156017930630858_655071730_n

Bassenget her hvor jeg bor!

Semesteret her i Singapore begynte 6. juli og siste mulige eksamensdato er 9. oktober. Dette gjorde at jeg nesten ikke fikk noe sommerferie i Norge i år, da jeg måtte dra ned hit 26. juni for å ha litt tid til å komme meg til rette før skolen begynte. Til gjengjeld slutter jeg veldig tidlig, og gir masse muligheter til å reise og oppleve ting når man er ferdig med skolen.

Singapore ble oppløst fra Malaysia 9. August i 1965, så jeg var så heldig å få oppleve Singapore sin 50 års dag som selvstendig republikk! I anledning SG50 jubileet var det ikke mye ressurser som ble spart på av myndighetene. Det var øvelser hver helg fra vi kom ned i juni frem til august med flyshow, militær parade og fyrverkeri som overgår enhver nyttårsfeiring på Aker Brygge! Det var veldig spennende å få oppleve dette, og nasjonaldagen ble feiret av oss nordmenn som om det skulle vært 17. mai!

Den sosiale delen av å flytte til et nytt land vil jeg si at er det beste med utveksling. I begynnelsen av semesteret hadde vi en såkalt ”fadderuke”. Ikke helt det samme som det vi er vandt med i Norge, men noe lignende med ”Bli kjent-leker”, rebusløp og andre morsomme ting. Det som er annerledes her var at fadderuken i regi av skolen ikke har fokus på alkohol for å bli kjent, men heller å ta bli-kjent delen når man er edru for å så bli enda bedre kjent på fylla senere! Utelivet her er ganske pulserende med bargater i fleng, klubber fra den ene enden av byen til den andre, og selvfølgelig utesteder på toppen av en eller annen megahøy bygning.

12071802_10156017930350858_505298233_n

James Cook University har også mange grupper, arrangementer og tilstelninger man kan melde seg på. Blant disse er en toastmasters klubb, psykologi klubb og fotballklubb. Jeg meldte meg på fotballaget, eller rettere sagt, vi prøve å starte et nytt fotballag for jenter, da det kun eksisterte et guttelag på JCU fra før. Vi endte opp å måtte betale for både treningsarealet og for treneren, så det var noe jeg følte jeg ikke hadde råd til i det lange løp, og derfor ga litt opp det. Det i seg selv å spille fotball ute i 36 grader, stekende sol og 90% luftfuktighet var heller ikke helt ideelt.

Utenom skolen er det massevis av aktiviteter å sysselsette seg med. Singapore har en liten øy som heter Sentosa der det finnes Universal Studios, akvarier og strender man kan ta et lite avbrekk fra byen på. Utenom dette er det også Zoologisk hage, Botanisk hage (som nesten er naboen vår) og selvfølgelig også marineområdet Marina Bay som man kan utforske. Dette er en by det er ikke er mulig å kjede seg i!

12041865_10156017930570858_758107816_n

I og med at Singapore er plassert midt i hjertet av Asia, er det ypperlige reisemuligheter for de som ønsker det! Selv har jeg vært og reist når jeg har fått mulighet, og har vært en del i Indonesia, som er veldig tilgjengelig fra Singapore. Var blant annet på Sumatra og Bali – to helt forskjellige øyer som begge tilhører Indonesia. Etter jeg er ferdig med semesteret mitt her skal jeg reise til Sør-Korea og Japan!

🙂

Hvis du liker å reise, oppleve ulike kulturer og få en helt annet opplevelse enn det vi er vandt med i den vestlige verden, vil jeg absolutt anbefale å ta utvekslingen her i Singapore! Brunost og melkesjokolade kan alltids noen sende ned i posten 

12064245_10156017930410858_1114237968_n

-Tusen takk til Christine, for et morsomt og innholdsrikt reisebrev fra hennes utveksling!

Shan i Shanghai

Shan I Shanghai!

Ni hao!

For dere som ikke har hatt gleden av å bli kjent med meg, så er jeg Shan. Jeg går nå mitt tredje år på Sivøk, og dette året har jeg valgt å tilbringe i Shanghai, på skolen Shanghai University of finance and economics.

Shanghai er en av verdens største byer med 21 000 000 innbyggere, og er med det også Kinas største by. Flere fakta om Shanghai kan finnes på wikipedia.

Turen fra Oslo til Shanghai tok ca 24timer, med en litta mellomlanding i Qatar, og turen gikk smertefritt. Jeg ankom Shanghai på ettermiddagen, og hadde på forhånd gjort null research. Jeg hadde dermed ingen anelse om hvordan å komme frem til leiligheten, alt jeg hadde var adressen til stedet jeg skulle bo – på engelsk.

I det jeg kommer ut fra flyplassen tenker jeg at Magleven (toget i Shanghai) må være et safe bet, så jeg suser nedover mot Shanghai sentrum i 300 km/t – og skjønner plutselig at Shanghai er litt større enn Kristiansand.

Jeg hopper av Magleven ved et taxi stopp, og ender opp med å spørre ca 10 taxisjåfører om de kan ta meg til adressen jeg har med. Alle nekter å ta meg med. Hvorfor? Fordi ingen kan engelsk. Finner til slutt en som kan si «OK»,  så jeg hopper inn. 20 min senere er jeg i mitt nye hjem.

Velkommen til Kina.

Leiligheten jeg og Eirik Økland (også utvekslingsstudent fra Uia) har leid er i Tohee student village, og er bare 5 min fra inngangen til campus. Selve leiligheten er romslig, og er på ca 70 kvm, har to soverom og koster totalt 5500kr.

Tohee består av 5 bygg på 12 etasjer med ca 2 leiligheter i hver etasje, og alle som bor her er studenter . Med andre ord et bra studentmiljø. Når jeg endelig kommer inn døren etter 20 min i taxi, sitter Eirik allerede i stuen – som vi har valgt å innrede med et trendy oransje tema.

10624984_10154597519910714_4661463760936523263_n

Høstsemesteret var vi 5 studenter som reiste fra Uia til Shanghai. 2 studenter var på utveksling et semester, 3 av oss skal være her et helt år. Av andre nasjoner er det mye tyskere, nederlendere, spanske og franske, men mest er det av sørøst asiatere.

Den første uken etter at jeg kom ned, trodde jeg vi skulle ha fadderuke noe ala det vi har i Norge – men det var det ikke. Istedenfor var det mye styr om å få oppholdstillatelse, registrering av fag, fysisk eksaminasjon og informasjonsmøter på kinesisk. Heldigvis var vi såpass mange utvekslingstudenter som skjønte like lite, så det ble fort til at man ble kjent uansett.

Uken etter var det første skoledag. Jeg hadde da klart å melde meg på et 3 uker intensivkurs på 4 studiepoeng, så de første tre ukene hadde jeg skole hver dag, utenom torsdag. Og for en som er vant med å utsette skolen til siste uka i november, så var dette noe av det verste jeg har vært med på.

Etter dette begynte det gode liv, med kveldsundervisning i kinesisk mandag, tirsdag og onsdag 1800-2030, pluss et annet fag på tirsdag morgen fra 10 til 12.

Vil anbefale alle som reiser å ta så mye kinesisk som mulig, da man virkelig har bruk for det, og eksamen er veldig ålreit. Med andre ord var første semester veldig greit.

Dette semesteret, derimot, har jeg minst 4 timer skole, mandag til fredag. Heldigvis er skolen overkommelig, og i mange av fagene har man ingen bøker, kun forelesningsslides som pensum.

Klassene er mindre og sluttkarakteren består som regel av 10% oppmøte,  10% aktivitet i timen, 20% midterm eller innlevering, og 60% slutteksamen.

10885477_10155015169145714_3002912360259424796_n

En ting som er mindre ålreit er at høstsemesteret gikk fra september til januar, noe som betydde at jeg hadde eksamen på juleaften og at jeg ikke fikk ferie før den 6 januar… 

Skolen i seg selv, er ranket som en av de ti beste økonomiskolene i Asia, og som top 5 i Kina. Òg topp 150 i verden.

Skolen ligger et stykke utenfor sentrum og har 4 campuser. Hvis man velger å bo i de internasjonale studentboligene, bor man på campusen der ingen forelesninger foregår. Man må da pendle 5 km hver dag for å komme seg til forelesningene. Noen av studentene fra UIA valgte å gjøre dette. De var meget fornøyd med det sosiale, men det negative var da at rommene var ca 10 kvm store, og dette måtte du dele med en annen – men dette koster bare 1200 kr i måneden. #cheapcheap

Prisnivået i Shanghai er lavere enn i Norge. Man kan eksempelvis kjøpe en sixpack med øl for 15 kr, en 5liter dunk med sprit for 50kr, og 1kg kyllingbryst for 30 kr. En ris/nuddel rett fra en tralle på gata koster 6 kr, og går du på restaurant koster det 30.Drar du derimot på restaurant i strøkene der turistene spiser, ligger prisene på det samme som i Norge. Videre koster bussen 2 kr, og  T-banen fra 2 til 7 kr. Så med norsk stipend lever du helt ok+ i Shanghai.

10996176_10153567754952646_4565263896938046162_n

I og med at byen er så stor så kan man velge og vrake i hva slags kveld man vil ha når man drar ut. Det er typiske studentbarer rett ved campus der happy-hour varer til kl 0200 –  med priser som 5 kr pilsen og 10kr drinken. Et annet alternativ er å ta turen ned til sentrum til noen av de største klubbene her i Shanghai. Her drikker man faktisk gratis, så mye man vil. Gratis.

En annen flott ting med å bo her er også at man har så kort vei til mange andre land, som Japan, Taiwan, Korea, Tibet, Mongolia, og Hong Kong. I det siste har det kostet under 500 kr å dra til alle disse stedene, så hvis du virkelig har lyst til å reise mye og oppleve mange nye steder, så er Shanghai et veldig godt utgangspunkt.

Det absolutt beste med å ta et år her, er den to-måneder lange juleferien. Her har man muligheten til å ta seg en liten rundtur i Asia, og lade batteriene for enda et semester i Shanghai. Med 2 måneder ferie kan  du f.eks ta deg ei litta tur til Laos og plaske litt her.

10959589_1592558250959208_2655010036637322821_n

Så langt har dette vært noe av det sjukeste jeg har gjort – og jeg har forsatt 4 måneder igjen.

Så hvis du er lysten på en opplevelse uten om det vanlige, velg Shanghai.

Er det noen som lurer på noe annet er det bare å sende mail eller å jakte meg opp på Facebook.

Shan200390@hotmail.com

10805414_10152857624887177_1509903454_n

Silje i Dortmund

En liten hilsen fra Tyskland

Jeg heter Silje og går tredje året økonomi på UiA. Mitt utvekslingssemester valgte jeg å tilbringe i Dortmund. Dette er en by med nesten 600 000 innbyggere, som gjør den til den åttende største byen i Tyskland. Byen ligger i det såkalte ”Ruhr-området”, som vil si at den er knyttet til mange andre små og større byer. Det positive med dette er at det er kort avstand til neste store og fine by, og du kan fint ta en ettermiddagstur med toget om du vil tilbringe tid et annet sted enn i Dortmund. Det er et must å reise til både Düsseldorf og Köln, og det er veldig enkelt da vi kan reise ubegrenset med en ”Semesterticket” kjøpt via skolen.

10799731_10152857646897177_348960630_n
10805443_10152857647072177_1115530074_n

Grunnen til at jeg valgte å dra til Tyskland er fordi jeg har familie herfra, men valg av by var mer eller mindre tilfeldig. Jeg valgte ikke Dortmund fordi jeg er spesielt fotballfan (fotball er såkalt religionen her). Byen er mest kjent for laget Borussia Dortmund (BVB) og Signal Iduna Park, som er Tysklands største fotballstadion. Den tar hele 82 000 tilskuere og er også en av Europas fineste stadioer. Billetter til hjemmekampene er utsolgt måneder i forveien, og det er ca. ti års venteliste på et sesongkort. Med andre ord, innbyggerne vet virkelig å støtte laget sitt! Vi var så heldige at vi fikk billetter til en hjemmekamp, og jeg skal ikke legge skjul på at jeg hylte like mye som BVB-fansen ved scoring. Atmosfæren der er helt utrolig, den må bare oppleves!

10808020_10152857630902177_339255668_n

Med i overkant 60 kg bagasje og femten kg overvekt fløy jeg direkte med Norwegian til Köln/Bonn i midten august. Det er ca. 2 ½ time fra Dortmund, og jeg tenkte på forhånd ”det er jo null stress med tog”. Her viste det seg at jeg tok feil, å drasse med seg to kofferter, en stor bag og en veske – med togbytte i fire byer, kan jeg ikke anbefale. Tips: Dra direkte til flyplassen her i Dortmund og betal heller litt ekstra! Og selv om flybilletten kanskje er billigere til en annen by, vil prisen totalt bli ca. den samme på grunn av toget. Togtransporten her er veldig bra – men også ganske dyr. I tillegg så er det greit å vite at informasjonen på alle togstasjoner kun er på tysk, så om man ikke forstår språket har man et lite problem.

Jeg kom tidligere for å være med på et forberedende tyskkurs før skolestart. Personlig ville jeg lære meg grammatikken en gang for alle – men det er ikke uten grunn at de sier grammatikken er en av de vanskeligste. Likevel kom jeg meg et par steg nærmere.

Jeg er veldig glad for at jeg tok dette språkkurset, da det ga meg tid til å bli kjent med byen og andre studenter før skolestart. Alle fagene mine går på engelsk, men det er likevel en fordel å forstå og kunne snakke tysk. Tyskerne ligger ikke akkurat øverst på lista over gode engelskferdigheter!

(NB! For å få støtte til språkkurs fra Lånekassen må det vare i minst fire uker. Mitt varte ”uheldigvis” bare tre, men prisen var overkommelig.)

Skolen jeg går på heter International School of Management (ISM), og har hovedcampus her i Dortmund. ISM har også campus i fire andre byer; Hamburg, München, Köln og Frankfurt. Dette er en privatskole og er i utgangspunktet ganske dyr, men takket være Erasmus-programmet, trenger jeg ikke betale skolepenger. Campus ligger et godt stykke fra byen, men det går enten tog, bane eller buss hvert femte minutt. Vi er i underkant av 100 internasjonale studenter på skolen, hvor vel 70% av de er spanske. Resterende studenter er godt og blandet, både fra Frankrike, Mexico, Kina, Indonesia, Finland, Tyrkia og Italia. Fra Skandinavia er det bare to representanter; en svenske og meg. Jeg synes egentlig det er veldig greit, så jeg ikke går i fellen og kun snakker norsk når jeg er på utveksling. Mye av poenget er jo å forbedre språkkunnskapene!

10743574_10152857632887177_1371977022_n

Semesteret er bygd opp forholdsvis likt som på UiA, hvor hvert fag er verdt 5 ECTS (studiepoeng). Eksamnene foregår de to siste ukene av semesteret, og vi har skriftlig eksamen i hvert fag. Foreleserne er profesjonelle og (oftest) veldig dyktige i faget sitt, og flere av dem har egne bedrifter/jobber ved siden av. De reiser også fra andre byer for å holde forelesningene, noe som gjør timeplanen varierende ettersom det skal passe deres timeplan og arbeidsdag. Men dette blir man heldigvis vandt til ganske fort! Det er ikke spesielt mye å gjøre i de fagene jeg har, og jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke har jobbet noe særlig med skole hittil. Men jeg skal begynne snart, nå nærmer eksamenstiden seg med stormskritt!

Studentboligene er veldig populære her. Det er mange utvekslingsstudenter på det offentlige universitetet like ved ISM, og derfor er konkurransen stor. Jeg var tidlig ute (nøyaktig 45 min etter at de ble lagt ut), og fikk heldigvis et rom. Jeg bor i en ”leilighet” med fire soverom, to bad og et kjøkken. Romkameratene er også utvekslingsstudenter, men ikke på min skole. Husleien ligger på 250 euro i måneden (ca. 2000 kroner), hvor strøm og internett er inkludert. Standarden er helt grei og prisen er ikke akkurat til å klage på! Savnet etter en TV er likevel ganske stort.

10811540_10152857664257177_327412386_n

Det er ikke bare husleien som er billigere her i Tyskland, du kan fint handle matvarer for halve prisen av det du betaler i Norge. Dette gjelder også for eksempel en kveld på byen, hvor du kan kjøpe en halvliter øl til 3 euro (24 kr) og en drink til 5 euro (40 kr). Dette er noe annet enn de stive prisene vi er vandt med hjemme! Som nordmann og Erasmus-student lever man altså godt i Tyskland.

Ellers er ikke byen av de aller største, men likevel er fritids- og kulturlivet relativt bra. Man kan gå på shopping, konserter, restauranter – akkurat som i andre middels store byer. En ting skal dog merkes – hvis du er utenlandsk og ikke forstår tysk har du lite glede av kino og tyske TV-kanaler. Her er nemlig alt dubbet, og du skal lete lenge etter en film på engelsk.

Utelivet kan heller ikke klages på, og klubbene stenger som regel ikke før i fem-seks tiden ommorgenen. Som regel begynner klubben først å fylle seg opp rundt klokken to, i motsetning til i Norge hvor klubbene tømmes klokken to. Festkulturen er med andre ord litt annerledes enn hjemme. Ellers er det veldig populært blant utvekslingsstudentene å feste i de ulike studentboligene. Hver studentbolig har sin egen ukedag hvor de åpner den lokale ”klubben”, der øl koster 1 euro (8 kr) og Jäger-shots 50 cent (4 kr!!!). Ganske farlig med andre ord.

10815975_10152857636942177_1729475999_n

En ting som virkelig bør oppleves når man er i Tyskland, er å besøke et av de berømte julemarkedene i desember. Hver by har sitt eget julemarked, men om du vil se et av de bedre bør du dra til en av de litt større byene. Skikkelig julestemning!

10807115_10152857644302177_55200305_n

Nå har jeg ca. en måned igjen, og selv om det føles ut som om jeg kom i går gleder jeg meg til å komme hjem til kjære Norge. Jeg er veldig glad for at jeg dro på utveksling, og vil anbefale alle andre å gjøre det også! Man lærer ekstremt mye om seg selv, møter på nye utfordringer og i tillegg lærer man å sette pris på alt som tas for gitt i Norge. Borte bra men hjemme best!

Bis bald, UiA!

10728891_10154746180920006_989457684_n

Linn i Paris

Hei, for dere som ikke kjenner meg så heter jeg heter Linn Amundsen, går 3. året Siviløkonom på UiA i Kristiansand. Dette semestret er jeg så heldig å få være på utveksling i den vakre byen Paris! Her kommer et lite sammendrag av min opplevelse så langt.

I september startet oppholdet og nå er jeg allerede halvveis. Tiden går alt for fort! Min reise startet tirsdag 26. august, da landet jeg i Paris for aller første gang.  Allerede neste dag satt jeg meg på toget og satte kursen ned mot Sør-Frankrike og Marseille, etter en dag der gikk turen videre til Nice hvor jeg skulle tilbringe resten av uken. Det ble også noen små besøk til Antibes og Monaco. Her hadde jeg en herlig ferie før toget gikk tilbake til Paris 1. september. Nå skulle et spennende nytt kapittel i livet mitt starte!

Noen uker før avreise ble jeg kjent med en jente fra Latvia som også skulle begynne på ISC Paris, vi hadde funnet en leilighet sammen og alt var klart for innflytning i starten av september. Leiligheten ligger et steinkast fra Sacré-Cœur, i en koselig gate i Montmartre i det 18 arrondissement, og vi har flere ganger fått høre at vi er heldige som får bo her. Leiligheten er liten og koselig, med et fransk preg over seg. Dessverre er avstanden til skolen lengere enn forventet, det tar mellom 30 minutter og en time å komme seg dit via Metro og buss, men det går veldig fint.

974423_10154746180940006_817034823_n

Jeg og Elizabete, min samboer under oppholdet i Paris

Etter ankomst 1. september, var det fortsatt to uker til skolestart. I løpet av disse to ukene tok utvekslingsstudentene som allerede var i Paris initiativ til å møtes, og vi rakk å bli godt kjent før skolestart med utallige pikniker foran Eiffeltårnet, testing av barer og uteliv, museumsbesøk, shopping og sightseeing. Gøy å bli kjent med folk og lære fra hele verden.

10721098_10154746180685006_1384253546_n

Selfie med 10 forskjellige nasjonaliteter: f.v. Tyskland, Italia, Vietnam, Latvia, Korea, Norge, Hong Kong, Brazil, Danmark og Mexico

Den første skoleuken skulle være en bli-kjent uke med arrangementer hver dag. Nå er nok jeg litt bortskjemt med de knallbra fadderukene jeg har hatt på UiA, men her må jeg si at jeg ble skuffet. Det var lite opplegg for å bli kjent, noen av planene var museumsbesøk og båttur med sightseeing, men flere dager ble dagens planer avlyst av de ansvarlige. Heldigvis hadde vi utvekslingsstudenter blitt en sammensveiset gjeng allerede, så vi fortsatte å finne på ting sammen på egenhånd.

Skolen startet ikke før 22. september, så etter en uvanlig lang sommerferie var det både vanskelig og godt å komme i gang igjen. Skolen her er veldig annerledes enn hjemme, blant annet har jeg mange flere fag her, så hvert fag er mye mindre. Vi har nesten ingen skolebøker, klassene er små, oppmøte er obligatorisk og det blir tatt fravær, aktivitet i timene er viktig og det teller på sluttkarakteren, og det er mye gruppearbeid og fremføringer. Det er godt over 3 år siden forrige gang jeg hadde en fremføring, så jeg merker at det er en liten utfordring, men det har jeg bare godt av. Semesteret her er kort (fra 22. september til 20. desember) og det må jobbes jevnt hele tiden. Skoledagene er veldig lange, ofte tilbringes dagen på skolen fra morgen til kveld. Noen fag blir undervist til klokken 20.15 hver fredagskveld og for noen er det også undervisning på lørdager og søndager. Det har jeg heldigvis sluppet, men de fleste dager er jeg ferdig mellom 18 og 20.

På skolen jeg går på, ISC Paris Business School, er det over 300 internasjonale studenter og vi er 8 nordmenn. Det er jeg og Janarthan Lenard fra UiA i Kristiansand og 6 jenter som studerer økonomi i Trondheim. Selv om det er godt å ha noen nordmenn å lene seg på er vi alle flinke til å inkludere oss med andre nasjonaliteter, det er jo mye av poenget med utveksling mener jeg.

10744602_10154746180875006_2111141938_n

Jeg, Jana og Mathilde

Da familien kom på besøk i starten av oktober fikk jeg oppleve en etterlengtet turist-helg. Vi var på toppen av Triumfbuen og fikk se en fantastisk utsikt over Paris, deretter stod toppen av Eiffeltårnet for tur. Notre Dame, shopping og middag i Latinkvarteret rakk vi også før helgen var over. Det var vel egentlig først etter denne helgen at jeg virkelig begynte å forelske meg i Paris. For en vakker by jeg bor i!

10749211_10154746180965006_763193162_n

Utsikt til Eiffeltårnet fra Trocadero

Jeg har lært så utrolig mye av å være på utveksling, og vil anbefale alle å gjøre det samme. Man blir så mange erfaringer rikere som man ikke en gang kan forestille seg før man opplever det. Jeg har fått venner for livet og uforglemmelige minner. Jeg trives utrolig godt i Paris og skulle gjerne blitt her mye lenger. De to siste månedene skal nytes til det fulle! Dere der hjemme på UiA får stå på nå som eksamensperioden kommer snikende. Så sees vi igjen i Kristiansand i januar.

10736143_10154746180745006_1918651234_n

En del av utvekslingsstudentene på piknik foran Eiffeltårnet

10743509_10154746181020006_1583439701_n

Champagne på toppen av Eiffeltårnet

Stor klem fra Paris

Forside

Robin i Brisbane, Australia

Etter at det ble klart at skolesemesteret høsten 2013 skulle tilbringes i Australia gikk ting veldig fort. Allerede 2. juli gikk flyet sørover! Fordelt på 3 fly, med mellomlandinger i London og Singapore, gikk turen til Brisbane smertefritt. Rundt 30 timer etter at jeg satte nesen mot den andre siden av kloden var jeg trygt ankommet mitt nye hjem for det neste halvåret. Skolestart var satt til 15. juli og jeg hadde på forhånd funnet meg et sted å bo, Urbanest Student Accommodation. Studentboligene var fantastisk plassert i bydelen South Bank. Selv om Urbanest ikke er det billigste og rensligste stedet er jeg uten tvil glad jeg valgte å bo akkurat her. Jeg hadde eget soverom og bad, mens kjøkkenet ble delt 4 andre internasjonale studenter. Med hundrevis av studenter rundt deg og mengder med sosiale opplegg var det fantastisk enkelt å få seg nye venner og bekjente. Et lite tips for bosted er å gå innom skolens accommodation service. Her hjelper de deg med å finne bolig, samt at man kan få diverse rabatter som kan utgjøre store summer.

Brisbane er hovedstaden i delstaten Queensland og er den tredje største byen i Australia med sine 1,8 millioner innbyggere. Byen ligger fantastisk til langs østkysten av Australia, med nærhet til områder som Byron Bay, Gold Coast, Moreton Island, Surfers Paradise og Fraser Island. Den offentlige transporten var overraskende bra. Billige priser, mange avganger og store utvalg var en drøm for reiselystne. Da aktivitetene i Brisbane er litt begrenset er det mange som tar seg turer utenom den innlagte ferieuken som er i oktober. Skal man rekke med alt man ønsker å oppleve gjelder det å planlegge godt! Seiling i Whitsundays, dykking i Great Barrier Reaf og turer i diverse reinskoger er bare noen av alle de utrolige opplevelsene man bør rekke med under oppholdet. For de som ikke har dykkersertifikat er dette ikke noe problem da det blir arrangert en rekke turer hvor man har introduksjonskurs. For de som ønsker å ta et sertifikat anbefales det på det sterkeste å gjøre dette i Great Barrier Reaf. Det er mange ulike tilbydere og pakkeløsninger, og en av dem er Pro Dive Cairns. De leverte et 5-dagersopplegg som overgikk alle forventninger og er nok det beste jeg noen gang har meldt meg på! Fallskjermhopping er også en ting som passer godt å gjøre i Australia. Å hoppe ut fra et fly på 4000 meters høyde med utsikt over noen av verdens beste strender er noe som absolutt bør oppleves.

Strand

De kveldene man ikke har satt av til skole og reising blir ofte brukt på byen. Utelivet er mangfoldig og tilbyr noe for en hver smak. Prisene varierer også mye, men det er ofte gode rabattmuligheter og tilbud hver uke. Prisene på alkohol er generelt sett en del lavere enn i Norge, samtidig som det er billig å ta seg hjem med taxi. Dette fører gjerne til at man drikker litt ekstra…

Den kunstige stranden som er plassert i bydelen South Bank blir ofte besøkt, gjerne på søndagene. Det er fantastisk å ha en strand 5 minutter unna leiligheten, selv om det kan være trangt om plassene. Dette er kanskje ikke så rart når den lille stranda er det eneste nærliggende området som tilbyr bading i solsteken.  Det er ofte blå himmel og varme dager, noe som egentlig er forventet utfra forventningene man har satt seg før avreise. Det er generelt lite nedbør utenom sommeren, men når det først regner så kommer det store mengder på kort tid. Dette gjør at det ofte er veldig tørt og man får høre om diverse skogbranner som herjer rundt omkring i landet. Man setter etterhvert litt pris på de nedbørsdagene man får.

Fraser Island

Det er en rekke forskjellige universiteter i Brisbane. Queensland University of Technology (QUT) er et av de største med sine 40 000 studenter fordelt på de 3 campusene Gardens Point, Kelvin Grove og QUT-Caboolture (ligger i byen Caboolture). Det går gratis buss mellom de ulike områdene, noe som gjør det mindre problematisk om man har forelesninger på ulike campus.

Etter som skoleukene går merker man fort at arbeidsmengden er en del større enn det man vanligvis har på UiA. For min egen del startet det tidlig opp med lørdagsquizer som skulle utgjøre deler av sluttkarakterene i fagene. Å møte opp 1 time annenhver lørdag for å ha en quiz høres kanskje ikke så ille ut, men når de fleste andre drar på stranda slites det litt ekstra på motivasjonen. Midtveiseksamener og prosjektoppgaver utgjorde også deler av sluttkarakteren i faget, noe som gjorde at man jobbet hardt og jevnt gjennom hele semesteret. Var man heldig kunne man allerede ha bestått noen av fagene før eksamensperioden begynte. Eksamensperioden strekker seg over 2 intensive uker, hvor man kan få opptil 2 eksamener på samme dag. Er du heldig/uheldig kan du ha alle eksamener den første uka og dermed få en ekstra ferieuke.

Dykking GBR

Alt i alt har overgikk dette semesteret alle forventninger. Jeg sitter igjen med fantastiske minner, gode venner spredt omkring hele verden og en større faglig kompetanse. Jeg håper de fleste av dere benytter de utvekslingsmulighetene dere får, det kommer til å være verdt hver eneste krone!

realshit

Jonas og Håvard i Lyon, Frankrike

Hei, her kommer en liten hilsen fra Lyon, Frankrike.

Vi, Jonas og Håvard, har kommet godt i gang i utvekslingsoppholdet vårt. Vi har blitt relativt godt kjent med byen, som er Frankrikes tredd største (484 344 innbyggere) etter Marseille og Paris. Lyon ligger lokalisert Sør-Øst i landet, ca. en to timers togtur fra Paris, og regnes også som Frankrikes gastronomiske hovedstad.

Reisen hit var veldig grei. Det hele startet den 26. august, da dro vi til Paris for en ukes ferie før vi dro videre til Lyon. I Paris var vi skikkelig turister, og fikk blant annet sett Eiffeltårnet, Le Musée du Louvre, Cathédrale Notre-Dame, The Catacombs m.m. Vi avsluttet ferien med et herlig restaurantbesøk med vår kjære venn Henriette.

Første uken på skolen bestod kun av fadderuke. Det var ingen skole, bare et oppmøte på en pub hver dag for å bli kjent med de andre studentene. Vi var litt nervøs og klamme første dagen, men det gikk veldig greit. For å bli kjent med folk gjennom skolen arrangerer de internasjonale fadderne mange forskjellige arrangementer gjennom hele skolesemesteret. (Fester, turer og andre morsomme aktiviteter). Vi dro for eksempel på integration-weekend nedover til Arles i Sør-Frankrike. Det var 10 fulle busser med folk, og det ble en veldig fin helg! Fantastisk vær, tæning ved bassenget, gratis øl og veldig god stemning.

busstilarles

Vi bor ca. 5 minutter fra skolen og byen, så vi er veldig heldige med beliggenheten. Kvaliteten på bygget og rommene er av en litt annen kaliber. Ganske skittent og trist, men siden vi kun skal være her i et semester, så går det veldig fint. Rommene er 9kvm, med mikrobølgeovn, en kokeplate, kjøleskap og vask. Vi har felles dusj og toaletter med resten av etasjen. Stort sett er det ingen andre der når vi skal dusje. Det er også et felleskjøkken, men alle ser bare rart på oss når vi er der nede, så vi prøver å bruke minst mulig tid der. Forøvrig bor det 150 andre studenter her, tipper det er 100 franske og 40 asiatere, med andre ord: vi kjenner ikke så veldig mange av naboene våre. Det bor noen internasjonale studenter her, men de fleste bor i andre steder av byen. Vi har to vaskemaskiner fordelt på hele huset, men det går faktisk overraskende bra. Egentlig så virker som at vi er de eneste som dusjer og vasker klær.

Videre er det 16 000 internasjonale studenter her i Lyon, og av de går 1300 på skolen vår: Catholic Univeristy of Lyon. Vi har blitt kjent med en haug av ålreite folk fra hele verden, alt fra svensker til mexicanere. Nordmenn er forresten veldig dårlig representert på skolen, hittil er det bare oss to, og ei jente fra Brazil som har bodd og studert norsk i Norge de siste 6 årene.

cosmo

Undervisningen på skolen er lagt opp andreledes enn på UiA. Vi har mye flere innlevering, hjemmelekser og fremføring som teller på sluttkarakteren. Vi har unnagjort nesten 50 % av karakteren i alle fagene før siste eksamen. Det har faktisk vært mer skole enn vi hadde trodd, og noen fag krever en del jobb! Det føles også litt som å være på videregående igjen, oppmøte blir registrert, og professorene forventer aktivitet i timene. Utover det er Lyon en veldig fin by å studere i, men det er ikke alt for mye å se eller gjøre her. Håvard hadde besøk av foreldrene sine for en stund siden, og etter 2 dager hadde de stort sett og opplevd det som var verdt å se.Hvis man sammenligner Paris og Lyon, så er Lyon mye roligere. Vi mener også at menneskene i byen generelt er hyggeligere her enn i Paris. Været er veldig bra og i skrivende stund er vi litt svette igjen, da det er slutten av en oktoberkveld og det fortsatt typ 20 grader. Bare for å ha det nevnt så er rommet til Jonas et naturlig drivhus, og det syter han over ganske ofte.

For øyeblikket er det en ukes ferie fra skolen, og en tur til Roma med noen kompiser står på agendaen. Vi er veldig klare for å se Colosseum, Vatikanet med mer, og selvfølgelig god mat og drikke. Etter Roma svinger vi innom Marseille for å oppleve litt mer av syd-Frankrike.

999782_10153439727950165_1375845493_n
tommyogerfan3

Tommy og Erfan i Polen

Vi er Taagen og Tatakta, også kjent som Felgus og Mogdar, og går i 5. klasse på UiA. Dette semesteret befinner vi oss i dypeste Øst-Europa, i den polske hovedstaden Warszawa. Warszawa er en by med omtrent 1,7 millioner innbyggere og med det landets største by.

tommyogerfan1

Vi studerer på Uniwersytet Warszawski, som er det største universitetet i Polen. Hoved-campusen ligger veldig sentralt, langs den populære turistgaten Krakowskie Przedmiescie – helt håpløst å uttale. Alle våre fag er derimot ved fakultetene  for Economic Sciences og Management. Faculty of Economic Sciences ligger en 10-minutters gåtur fra hoved-campus, og består av et lite, gammelt bygg med noen slitne klasserom der de bruker overhead-maskiner fra Sovjet-tiden. Faculty of Management ligger et stykke unna byen. Vi bruker ca 30 min med buss. Dette er derimot ett topp moderne bygg, med en nydelig kantine (Mogdar liker riktignok «old school» kantina på hoved-campusen bedre ).

tommyogerfan2

Faculty of Management

Du blir god i kroppspråk av å studere i Polen. Flertallet forstår ikke et ord engelsk. Ingenting. Det pleier å bli mye oppstyr, kjefting og miming i kantina når Taagi skal få riktig mat og i store nok mengder. Blant studenter og yngre er det det noe bedre, og foreleserne er lette å forstå. Polsk er visstnok et av verdens vanskeligste språk å lære seg, og lider av en merkelig mangel på vokaler. I snitt regnes ikke polakker som flytende i sitt eget språk før de er 16 år! Det er bare å glemme å lære seg noe mer enn enkle fraser på ett semester.

Som de tallknuserne vi er, må vi også kommentere det økonomiske aspektet ved å studere her nede. Det er meget lugnt å være norsk utvekslingsstudent i Polen. Vi betaler ingen skolepenger, og har vanlig norsk studielån. I tillegg kommer Erasmus-stipend, og noe vi ikke ante eksisterte som heter Mobility Training and Scholarship Fund. De kaster penger etter oss her. Den svært hjelpsomme damen på internasjonalt kontor på Universitet i Warszawa hoppet nesten av stolen når vi kom inn i forrige uke for å signere papirer slik at vi kunne motta støtten. Hun var svært glad for at vi kom fordi hennes overordnede hadde mast på henne om å få ordnet opp alt med de to norske studentene. Vi fikk beskjed om spre ryktet om denne studiestøtten til våre norske venner. Det er tydeligvis ikke bare vi som nyter godt av dette.

Prisnivået er som de fleste kan tenke seg relativt lavt i forhold til i Norge. Matprisene er i snitt godt under halvparten av norske priser. 1 kg kyllingfilet får du for 35 kr. 1 boks (liten) Cottage Cheese koster 4 kr. Dette er vel det mest interessante? Øl i butikk fra 4 kr og oppover. På utstedene varierer prisene mye. Øl og vodka er veldig billig, mens drinker fort koster en femtilapp. Det er mulig å bo på dorms/studentboliger der man deler rom med en annen. Disse koster bare noen få hundre kroner i måneden, men standarden er rimelig elendig. Vi valgte i stedet å svi av oljepengene våre på en ganske heftig leilighet midt i byen. Eneste negative med den er at vi har utsikt rett inn til et casino. Dårlig nytt for den pensjonerte gambleren Tatakta.

Som Erasmus-student er det sosiale en viktig del av utvekslingsoppholdet. For de fleste er det viktig å knytte kontakter og få venner for livet på tvers av landsgrenser (gjelder ikke oss). I  innrykksuken/orientation week var det samling på forskjellige utesteder hver dag. Erasmus Student Network arrangerer også forskjellige fester og turer gjennom hele året, og består av en gjeng veldig hyggelige polske studenter. Til tross for at det er flere tusen utvekslingsstudenter i Warszawa møter vi de samme bytrynene hver gang det er noe slikt.  Utvekslingsstudentene i Warszawa kommer for det meste fra Sør-Europa (latinas :D) og andre land i Øst-Europa. Den største gruppen er helt klart spanjoler. Det er svært befriende for oss  å kunne skjitsnakke overalt uten å være redd for å bli overhørt.

tommyogerfan4

Gamlebyen sett fra Krakowskie Przedmiescie. 85% av byen ble ødelagt under 2. verdenskrig og hele gamlebyen er gjenoppbygd slik det var før 1939.

Utelivet i Warszawa sies å være dritbra. Av det vi kan huske kan dette sikkert stemme. Mogdar og Felgus er jo i utgangspunktet ganske forsiktig med alkoholinntaket, men det er likevel en liten utfordring at utestedene stenger 4 timer senere enn i Kristiansand. Leiligheten vår har dessuten utviklet seg til å bli det offisielle Erasmus-nachspielet. Dette merkes på formen dagen derpå. Onsdager er Warszawas torsdager. På onsdager på  Klub Park får studenter ubegrenset øl frem til klokken 01 for 30 kr eller noe sånt. Vi har ikke turt å dra dit ennå.