Tommy og Erfan i Polen

Vi er Taagen og Tatakta, også kjent som Felgus og Mogdar, og går i 5. klasse på UiA. Dette semesteret befinner vi oss i dypeste Øst-Europa, i den polske hovedstaden Warszawa. Warszawa er en by med omtrent 1,7 millioner innbyggere og med det landets største by.

tommyogerfan1

Vi studerer på Uniwersytet Warszawski, som er det største universitetet i Polen. Hoved-campusen ligger veldig sentralt, langs den populære turistgaten Krakowskie Przedmiescie – helt håpløst å uttale. Alle våre fag er derimot ved fakultetene  for Economic Sciences og Management. Faculty of Economic Sciences ligger en 10-minutters gåtur fra hoved-campus, og består av et lite, gammelt bygg med noen slitne klasserom der de bruker overhead-maskiner fra Sovjet-tiden. Faculty of Management ligger et stykke unna byen. Vi bruker ca 30 min med buss. Dette er derimot ett topp moderne bygg, med en nydelig kantine (Mogdar liker riktignok «old school» kantina på hoved-campusen bedre ).

tommyogerfan2

Faculty of Management

Du blir god i kroppspråk av å studere i Polen. Flertallet forstår ikke et ord engelsk. Ingenting. Det pleier å bli mye oppstyr, kjefting og miming i kantina når Taagi skal få riktig mat og i store nok mengder. Blant studenter og yngre er det det noe bedre, og foreleserne er lette å forstå. Polsk er visstnok et av verdens vanskeligste språk å lære seg, og lider av en merkelig mangel på vokaler. I snitt regnes ikke polakker som flytende i sitt eget språk før de er 16 år! Det er bare å glemme å lære seg noe mer enn enkle fraser på ett semester.

Som de tallknuserne vi er, må vi også kommentere det økonomiske aspektet ved å studere her nede. Det er meget lugnt å være norsk utvekslingsstudent i Polen. Vi betaler ingen skolepenger, og har vanlig norsk studielån. I tillegg kommer Erasmus-stipend, og noe vi ikke ante eksisterte som heter Mobility Training and Scholarship Fund. De kaster penger etter oss her. Den svært hjelpsomme damen på internasjonalt kontor på Universitet i Warszawa hoppet nesten av stolen når vi kom inn i forrige uke for å signere papirer slik at vi kunne motta støtten. Hun var svært glad for at vi kom fordi hennes overordnede hadde mast på henne om å få ordnet opp alt med de to norske studentene. Vi fikk beskjed om spre ryktet om denne studiestøtten til våre norske venner. Det er tydeligvis ikke bare vi som nyter godt av dette.

Prisnivået er som de fleste kan tenke seg relativt lavt i forhold til i Norge. Matprisene er i snitt godt under halvparten av norske priser. 1 kg kyllingfilet får du for 35 kr. 1 boks (liten) Cottage Cheese koster 4 kr. Dette er vel det mest interessante? Øl i butikk fra 4 kr og oppover. På utstedene varierer prisene mye. Øl og vodka er veldig billig, mens drinker fort koster en femtilapp. Det er mulig å bo på dorms/studentboliger der man deler rom med en annen. Disse koster bare noen få hundre kroner i måneden, men standarden er rimelig elendig. Vi valgte i stedet å svi av oljepengene våre på en ganske heftig leilighet midt i byen. Eneste negative med den er at vi har utsikt rett inn til et casino. Dårlig nytt for den pensjonerte gambleren Tatakta.

Som Erasmus-student er det sosiale en viktig del av utvekslingsoppholdet. For de fleste er det viktig å knytte kontakter og få venner for livet på tvers av landsgrenser (gjelder ikke oss). I  innrykksuken/orientation week var det samling på forskjellige utesteder hver dag. Erasmus Student Network arrangerer også forskjellige fester og turer gjennom hele året, og består av en gjeng veldig hyggelige polske studenter. Til tross for at det er flere tusen utvekslingsstudenter i Warszawa møter vi de samme bytrynene hver gang det er noe slikt.  Utvekslingsstudentene i Warszawa kommer for det meste fra Sør-Europa (latinas :D) og andre land i Øst-Europa. Den største gruppen er helt klart spanjoler. Det er svært befriende for oss  å kunne skjitsnakke overalt uten å være redd for å bli overhørt.

tommyogerfan4

Gamlebyen sett fra Krakowskie Przedmiescie. 85% av byen ble ødelagt under 2. verdenskrig og hele gamlebyen er gjenoppbygd slik det var før 1939.

Utelivet i Warszawa sies å være dritbra. Av det vi kan huske kan dette sikkert stemme. Mogdar og Felgus er jo i utgangspunktet ganske forsiktig med alkoholinntaket, men det er likevel en liten utfordring at utestedene stenger 4 timer senere enn i Kristiansand. Leiligheten vår har dessuten utviklet seg til å bli det offisielle Erasmus-nachspielet. Dette merkes på formen dagen derpå. Onsdager er Warszawas torsdager. På onsdager på  Klub Park får studenter ubegrenset øl frem til klokken 01 for 30 kr eller noe sånt. Vi har ikke turt å dra dit ennå.