Statsbudsjettet - Høstens snakkis

Du har sikkert fått med deg at regjeringen har sluppet det nye statsbudsjettet, du har hørt mye om dette, men har problemer med å sette deg inn i det og trekker deg litt unna når temaet tas opp? Slapp av, du er ikke alene. Jeg skal gi deg noen tips og triks om hva du kan spørre om for å lykkes i en typisk «statsbudsjettsamtale». Ikke minst, skal jeg gi deg det som er av prekær interesse i statsbudsjettet for den allmenne student. Så, dersom du vil fremstå som smart eller faktisk ta noe lærdom av budsjettet, les dette!

Økt frikortgrense. En av de store gladnyhetene for studenter fra statsbudsjettet av 2015, er økningen i frikortgrensen til 50 000 kr. Dette er fremragende nyheter for studenten, dette innebærer at man kan tjene seg opp flere grunker før man har skatteplikt av inntekten. Glem ikke at feriepenger du tjente opp i fjor og eventuelt feriepenger du tjener opp i 2015 på en jobb du slutter i samme året, inngår i frikortbeløpet!

Økning i studiestøtten. Den gemene student får 307 kr mer i måneden å rutte med. Det er en moderat økning sett i forhold til fjoråret, men en student takker aldri nei til litt ekstra kronasjer. Tatt konsumprisindeksen med i betraktningen, så er denne økningen mest sannsynlig ikke til å legge nevneverdig merke til.

Utvidelse av sykestipendordning for studenter. Dersom du har denne deltidsjobben, og la oss si du ble syk rundt eksamenstider. Da vil du kunne få benyttet deg av sykestipendordningen Lånekassen er så stolt av. Studenter har da en mulighet for støtte både i fra Folketrygden og Lånekassen, dette varmer nok mange syke deltids-jobbende studenters hjerter.

Dersom du skulle høre ordet «Statsbudsjett» bli nevnt, er det alltid en fordel å være raskt ute med å være den som stiller spørsmålene, og ikke bli nødt til å svare. Om du blir nødt til å svare, vil det være imperativt at du faktisk har noe kunnskap om budsjettet, og det er ikke nødvendigvis tilfellet. For de som ikke klarte å hente ut noe av denne teksten, vil jeg gi noen råd om hvilke spørsmål du kan stille for å fremstå smartere i en «statsbudsjettsamtale».

Er ikke statsbudsjettet allerede tatt opp, spør gjerne de andre hva de synes om statsbudsjettet. Videre spør hva de synes om handlingsregelen, nedtrappingen av formueskatten eller satsingen på samferdsel. Husk at du ikke nødvendigvis trenger å kunne noe om dette, for når du skyter er det de andre som tar kula.

Gå aldri i fellen ved å spørre om hva de synes om forslaget om å fjerne årsavgiften på campingvogner! Unntaket gjelder dersom, og bare dersom mottakeren faktisk bor i en campingvogn, da er det høyaktuelt.

Håper du nå sitter igjen med et bredere perspektiv hva angår statsbudsjettet etter å ha lest dette, og at du med trygghet kan hoppe inn i slik samtale med bunnsolide inngangsverdier. Og ha i mente at det trengs en intelligent person for å spille dum, men en intelligent person det kan alle spille …

Skrevet av Fredrik Moe