Sparing gjør livet lettere

Hei igjen!

Denne måneden ønsker vi i Mercurius å ta for oss noe så kjedelig, men samtidig veldig viktig; sparing!

Som student kan det være vanskelig å spare, vi har rett og slett ikke noe særlig rom for sparing i økonomien vår. Mange av oss lever på lånte penger, noen jobber litt, mens andre kanskje jobber ganske mye og har råd til å sette av noen kroner i måneden. Uansett er sparing like kjedelig som å se gresset på plenen gro.

Studenter flest blir kvalme bare de hører ordet sparing – hvorfor spare når man kan gjøre så mye annet morsomt og kult med pengene nå med en gang? Dessverre må jeg fortelle deg det at sparing har aldri vært viktigere enn nå dersom du tenker deg å kjøpe en bolig når du er ferdig med studiene.

Norske boligpriser har aldri vært høyere, og bankene krever 15% av kjøpesummen i egenkapital. Kjøper du en leilighet til 2.000.000,- krever banken at du minst stiller opp med 300.000 på forhånd. Klarer du det?

Mercurius ønsker derfor å presentere noen enkle sparetips til deg som vil sette av noen kroner til bolig, noe du ønsker deg eller ha litt til en regnværsdag.

For deg som ønsker å spare til bolig er selvsagt BSU, Boligsparing for Ungdom, det beste alternativet. Du kan da spare 20.000 kroner i året (1667,-/mnd) og du får 20% skattefradrag på oppspart beløp! Det vil si at dersom du sparer fullt beløp i år, får du en skatteregning til neste år på 4.000 kroner mindre. Renten på kontoen er mye høyere enn en normal spare- eller høyrentekonto. Dette er noe nesten alle banker i Norge tilbyr og er den mest gunstige spareformen.

De største bankene har også en egen boligsparekonto for deg under 33 år, og her får du kjempegod rente om en sammenligner med en vanlig sparekonto. Til sammenligning er foliorenten i Norge 1,25%.

Dersom du heller ønsker å sette av en liten sum hver måned til dårligere tider kan det være lurte å opprette et fast trekk fra brukskonto til sparekontoen. Setter du trekket til den 15. hver måned merker du ikke at de er der engang før de overføres til sparekontoen J

Det finnes også et genialt produkt som trekker deg for et valgfritt beløp hver gang du bruker bankkortet ditt (varekjøp). Man kan for eksempel velge at det trekker 5,- hver gang man bruker kortet. I løpet av et år blir det penger av slikt.

Håper sparetipsene er til nytte,

Lykke til med sparingen!

IMG_4852 ny

 

 

 

 

 

 

Skrevet av Hansi Døsen
Aksje- og finansansvarlig i informasjonsutvalget i Mercurius

 

Author:

Informasjonsutvalgets oppgave er å være et talerør til medlemmene. Utvalget har som hovedansvar å oppdatere nettsiden med nyhetsartikler, hjemmesidespalter og annonser. Med fokus på lokale saker ønsker vi å oppnå engasjement hos studentene. Det blir annonsert om arrangementer som ikke bare er i regi av Mercurius, men også det meste innad i Mercurius blir på en eller annen måte nevnt på nettsiden. Ved siden av nettsiden, er Facebook og e-poster viktige kontaktkilder.