Simen i California

Heisann!

Mitt navn er Simen Høgberg, og jeg er for tiden utvekslingsstudent i USA, nærmere bestemt California. Her studerer jeg generell business et semester på CSUMB (California State University of Monterey Bay). CSUMB er en forholdsvis liten skole til å være I USA, med en størrelse ganske lik som UiA. Vi er også så heldige å ha et splitter nytt business-bygg hvor vi har alle timene våre. Totalt er vi 4 studenter fra ØkAd på UiA.

Simen1Monterey Bay er en fellesbetegnelse for «bukten» vi bor i, hvor Monterey, Salinas og Marina er de største stedene. Monterey i seg selv er en liten, men koselig havneby. Like i nærheten finner man også mer kjente steder som Santa Cruz og Carmel. Selv om Monterey er et ganske lite sted er det nok å finne på om man kjeder seg. Og det ligger også bare en liten kjøretur fra San Francisco om man vil ta turen dit. Ting man kan gjøre i Monterey er blant annet hvalsafari, som er kåret til Californias beste. Monterey Bay Akvarium er også en populær turistattraksjon for de som vil det. Ellers er Monterey plassert midt i California, så det er perfekt med tanke på helgeutflukter til for eksempel San Francisco, San Jose, Sacramento, Santa Barbara, Los Angeles, San Diego +++.

simen2

simen3

Semesteret her startet 18. august, men jeg valgte å dra til Los Angeles nesten en uke før for å oppleve litt før jeg vendte nesa oppover. Flyturen hit tok 11 timer direkte fra Oslo, noe som også er ganske akkurat det samme til San Francisco, så det er ikke en altfor lang tur. Etter å ha vært i LA en uke tok jeg fly opp til San Francisco (1 time) for å møte resten av de internasjonale studentene på flyplassen. Her møttes nesten 380 studenter fra 35 land og 6 kontinenter hverandre for å bli kjørt ned til skolen til den såkalte orienteringsuken. Orienteringsuken her er ganske ulik den fadderuken vi er vant til hjemme på UiA, men det var en interessant og morsom opplevelse. Under innsjekk ble vi delt inn i grupper avhengig av hvor på campus vi skulle bo. Skolen åpnet i år 3 nye store leilighetskomplekser på campus hvor det er 4 rom i hver leilighet med eget bad, kjøkken deles. Jeg valgte å bo litt utenfor skolen på et sted som kalles East Campus, dvs 2-3 km, hvor tidligere brukte militærboliger nå leies ut til studenter. Dette skjer gjennom skolen, så det er bare et alternativ man får når man velger bolig. Her deler jeg 2. etg i et hus med to tyskere hvor alle har eget rom, så veldig likt med tanke på leie hjemme i Norge. Leieprisene er også ganske like, rundt 5000 i mnd med alt inkludert.
Ellers gikk orienteringsuken videre. Det var mye informasjon, mye sosialt, mange nye bekjentskap osv. Det som var spesielt bra med orienteringsuken var at alle internasjonale studenter hadde tirsdag til fredag alene på skolen før alle andre studenter kom. Dette fikk oss til å føle oss som en del av skolen og miljøet i den forstand at vi var kjent med det meste før alt startet for fullt.
Siste mulige eksamen er 18. desember, så semesteret her er ganske likt i lengde som hjemme.

4og5

Når det kommer til kulturforskjeller og den slags er ikke ting så ulikt det vi er vant med fra før. En ting som er verdt å merke seg er at amerikanere er mye mer åpne, sprudlene og høflige enn det jeg vil si vi nordmenn er. Mye av orienteringsuken innebar dans og sang, noe jeg vil tørre å påstå nordmenn og skandinavere generelt ikke er så komfertable med med mindre det er noe tørsteslukkende involvert (noe det selvfølgelig ikke var da aldersgrensen for å drikke alkohol her er 21 år). Men vi kom oss fint igjennom dette også. Ellers er valutakursen ikke den beste for tiden. I skrivende stund koster 1 dollar 8.4 norske kroner, noe som er ganske mye. Når jeg var i USA for 5 år siden kostet 1 dollar 5.5 kroner, så kursen har steget betraktelig. Dette var selvfølgelig noe som var litt kjedelig med tanke på skolepengene som vi måtte betale, nemlig 5200 dollar som nå vil si 43 600 kr. I 2010 ville dette tilsvart «bare» 28 600 kr. Når det er sagt er ting fortsatt forholdsvis billig her og vi får jo selvfølgelig støtte til skolepenger gjennom lånekassen. Dagligvarer er ikke så ulikt i pris enn det vi er vant med hjemme, kanskje noe billigere, men ellers er klær og andre ting litt om ikke en del billigere enn hjemme. Vi er også så heldige å ha en outlet med 145 butikker bare 40 minutter unna, så her er det gode muligheter for å gjøre noen knallkjøp (noe som selvfølgelig er godt utnyttet).

simen6Ellers er skolehverdagen en del forskjellig fra UiA og Norge. Klassene her har en størrelse på ca 30 elever hvor læreren er interessert i å bli kjent med hver og en av oss. Avgjørende eksamen hjemme som teller 100% av totalkarakteren teller her 10-15% av totalkarakteren. Underveis i hele semesteret teller oppmøte, oppgaver til hver time, gruppearbeid, gruppefremføringer, individuelle oppgaver, individuelle fremføringer, quizzer, midt-semester eksamen ++ på totalkarakteren. Så her gjelder det å møte opp til hver eneste time og gjøre lekser til hver eneste time. Jeg må innrømme at det var en liten tilvenningsprosess i starten, men nå er jeg ganske vant til det. Som fulltidsstudent ved UiA kreves det at vi tar 30 studiepoeng, noe som her tilsvarer 15 units. En fulltidsstudent her på CSUMB må ta minimum 12 units. Så på grunn av dette tar jeg nå 4 fag av 4 units hver. Måten man tar fag på her er at man velger hva man vil studere. Man må selvfølgelig få det godkjent hjemme før man velger det, ellers kan man risikere at det ikke blir godkjent i studieløpet. Fordi man også velger hva man vil studere er klassene aldri de samme heller. Jeg har som sagt 4 fag fordelt på 3 dager, noe som er veldig deilig. Jeg har «fri» både tirsdager og torsdager, men disse dagene går selvfølgelig stort sett med til skolearbeid.
Som jeg nevnte ligger Monterey midt i California, og på grunn av dette har jeg også fått reist og opplevd litt annet enn bare akkurat området her. Jeg har vært et par helger i San Francisco, en helg i Sonoma (1 time nord for San Francisco hvor vertsfamilien min jeg hadde for 5 år siden bor), en langhelg i New York (hit måtte jeg selvfølgelig fly), en liten uke i Los Angeles og en del turen rundt om i området her. Planene videre er en helg med basketballkamp og ishockeykamp i San Francisco og San Jose, en helg til nasjonalparken Yosemite, en langhelg til Las Vegas i forbindelse med fall break, Thanksgiving, fallskjermhopping ++. Så det er absolutt mye å oppleve i nærheten om man vil det. Klimaet her er også ganske så deilig, vi er jo tross alt i California. Fram til nå har det ligget på rundt 20-25 grader i snitt om dagen, noen dager varmere og noen dager kaldere, så det er perfekt temperatur med ikke altfor varmt eller altfor kaldt vær. Shortsen er fortsatt ikke byttet ut med bukse!
Fordi Monterey er en forholdsvis liten by er ikke utelivet her det samme som vi er vant med hjemme. Det er selvfølgelig noen utesteder her, men det som er mest populært er de kjente hjemme/collegefestene.

7og8

Jeg vil absolutt anbefale CSUMB som en skole å velge om man tenker på utveksling. Som sagt; nærhet til alt, knallbra miljø, tett oppfølging, nye og friske opplevelser og så mye mer. Et annet pluss er også at skolen ligger bare en kort gåtur fra stranden. Så uansett: Dra på utveksling!!