Silje i Dortmund

En liten hilsen fra Tyskland

Jeg heter Silje og går tredje året økonomi på UiA. Mitt utvekslingssemester valgte jeg å tilbringe i Dortmund. Dette er en by med nesten 600 000 innbyggere, som gjør den til den åttende største byen i Tyskland. Byen ligger i det såkalte ”Ruhr-området”, som vil si at den er knyttet til mange andre små og større byer. Det positive med dette er at det er kort avstand til neste store og fine by, og du kan fint ta en ettermiddagstur med toget om du vil tilbringe tid et annet sted enn i Dortmund. Det er et must å reise til både Düsseldorf og Köln, og det er veldig enkelt da vi kan reise ubegrenset med en ”Semesterticket” kjøpt via skolen.

10799731_10152857646897177_348960630_n

10805443_10152857647072177_1115530074_n

 

 

 

 

 

 

 

 

Grunnen til at jeg valgte å dra til Tyskland er fordi jeg har familie herfra, men valg av by var mer eller mindre tilfeldig. Jeg valgte ikke Dortmund fordi jeg er spesielt fotballfan (fotball er såkalt religionen her). Byen er mest kjent for laget Borussia Dortmund (BVB) og Signal Iduna Park, som er Tysklands største fotballstadion. Den tar hele 82 000 tilskuere og er også en av Europas fineste stadioer. Billetter til hjemmekampene er utsolgt måneder i forveien, og det er ca. ti års venteliste på et sesongkort. Med andre ord, innbyggerne vet virkelig å støtte laget sitt! Vi var så heldige at vi fikk billetter til en hjemmekamp, og jeg skal ikke legge skjul på at jeg hylte like mye som BVB-fansen ved scoring. Atmosfæren der er helt utrolig, den må bare oppleves!

10808020_10152857630902177_339255668_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Med i overkant 60 kg bagasje og femten kg overvekt fløy jeg direkte med Norwegian til Köln/Bonn i midten august. Det er ca. 2 ½ time fra Dortmund, og jeg tenkte på forhånd ”det er jo null stress med tog”. Her viste det seg at jeg tok feil, å drasse med seg to kofferter, en stor bag og en veske – med togbytte i fire byer, kan jeg ikke anbefale. Tips: Dra direkte til flyplassen her i Dortmund og betal heller litt ekstra! Og selv om flybilletten kanskje er billigere til en annen by, vil prisen totalt bli ca. den samme på grunn av toget. Togtransporten her er veldig bra – men også ganske dyr. I tillegg så er det greit å vite at informasjonen på alle togstasjoner kun er på tysk, så om man ikke forstår språket har man et lite problem.

Jeg kom tidligere for å være med på et forberedende tyskkurs før skolestart. Personlig ville jeg lære meg grammatikken en gang for alle – men det er ikke uten grunn at de sier grammatikken er en av de vanskeligste. Likevel kom jeg meg et par steg nærmere.

Jeg er veldig glad for at jeg tok dette språkkurset, da det ga meg tid til å bli kjent med byen og andre studenter før skolestart. Alle fagene mine går på engelsk, men det er likevel en fordel å forstå og kunne snakke tysk. Tyskerne ligger ikke akkurat øverst på lista over gode engelskferdigheter!

(NB! For å få støtte til språkkurs fra Lånekassen må det vare i minst fire uker. Mitt varte ”uheldigvis” bare tre, men prisen var overkommelig.)

Skolen jeg går på heter International School of Management (ISM), og har hovedcampus her i Dortmund. ISM har også campus i fire andre byer; Hamburg, München, Köln og Frankfurt. Dette er en privatskole og er i utgangspunktet ganske dyr, men takket være Erasmus-programmet, trenger jeg ikke betale skolepenger. Campus ligger et godt stykke fra byen, men det går enten tog, bane eller buss hvert femte minutt. Vi er i underkant av 100 internasjonale studenter på skolen, hvor vel 70% av de er spanske. Resterende studenter er godt og blandet, både fra Frankrike, Mexico, Kina, Indonesia, Finland, Tyrkia og Italia. Fra Skandinavia er det bare to representanter; en svenske og meg. Jeg synes egentlig det er veldig greit, så jeg ikke går i fellen og kun snakker norsk når jeg er på utveksling. Mye av poenget er jo å forbedre språkkunnskapene!

10743574_10152857632887177_1371977022_n

Semesteret er bygd opp forholdsvis likt som på UiA, hvor hvert fag er verdt 5 ECTS (studiepoeng). Eksamnene foregår de to siste ukene av semesteret, og vi har skriftlig eksamen i hvert fag. Foreleserne er profesjonelle og (oftest) veldig dyktige i faget sitt, og flere av dem har egne bedrifter/jobber ved siden av. De reiser også fra andre byer for å holde forelesningene, noe som gjør timeplanen varierende ettersom det skal passe deres timeplan og arbeidsdag. Men dette blir man heldigvis vandt til ganske fort! Det er ikke spesielt mye å gjøre i de fagene jeg har, og jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke har jobbet noe særlig med skole hittil. Men jeg skal begynne snart, nå nærmer eksamenstiden seg med stormskritt!

Studentboligene er veldig populære her. Det er mange utvekslingsstudenter på det offentlige universitetet like ved ISM, og derfor er konkurransen stor. Jeg var tidlig ute (nøyaktig 45 min etter at de ble lagt ut), og fikk heldigvis et rom. Jeg bor i en ”leilighet” med fire soverom, to bad og et kjøkken. Romkameratene er også utvekslingsstudenter, men ikke på min skole. Husleien ligger på 250 euro i måneden (ca. 2000 kroner), hvor strøm og internett er inkludert. Standarden er helt grei og prisen er ikke akkurat til å klage på! Savnet etter en TV er likevel ganske stort.

10811540_10152857664257177_327412386_n

Det er ikke bare husleien som er billigere her i Tyskland, du kan fint handle matvarer for halve prisen av det du betaler i Norge. Dette gjelder også for eksempel en kveld på byen, hvor du kan kjøpe en halvliter øl til 3 euro (24 kr) og en drink til 5 euro (40 kr). Dette er noe annet enn de stive prisene vi er vandt med hjemme! Som nordmann og Erasmus-student lever man altså godt i Tyskland.

Ellers er ikke byen av de aller største, men likevel er fritids- og kulturlivet relativt bra. Man kan gå på shopping, konserter, restauranter – akkurat som i andre middels store byer. En ting skal dog merkes – hvis du er utenlandsk og ikke forstår tysk har du lite glede av kino og tyske TV-kanaler. Her er nemlig alt dubbet, og du skal lete lenge etter en film på engelsk.

Utelivet kan heller ikke klages på, og klubbene stenger som regel ikke før i fem-seks tiden ommorgenen. Som regel begynner klubben først å fylle seg opp rundt klokken to, i motsetning til i Norge hvor klubbene tømmes klokken to. Festkulturen er med andre ord litt annerledes enn hjemme. Ellers er det veldig populært blant utvekslingsstudentene å feste i de ulike studentboligene. Hver studentbolig har sin egen ukedag hvor de åpner den lokale ”klubben”, der øl koster 1 euro (8 kr) og Jäger-shots 50 cent (4 kr!!!). Ganske farlig med andre ord.

10815975_10152857636942177_1729475999_n

En ting som virkelig bør oppleves når man er i Tyskland, er å besøke et av de berømte julemarkedene i desember. Hver by har sitt eget julemarked, men om du vil se et av de bedre bør du dra til en av de litt større byene. Skikkelig julestemning!

10807115_10152857644302177_55200305_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nå har jeg ca. en måned igjen, og selv om det føles ut som om jeg kom i går gleder jeg meg til å komme hjem til kjære Norge. Jeg er veldig glad for at jeg dro på utveksling, og vil anbefale alle andre å gjøre det også! Man lærer ekstremt mye om seg selv, møter på nye utfordringer og i tillegg lærer man å sette pris på alt som tas for gitt i Norge. Borte bra men hjemme best!

Bis bald, UiA!