Sanna, Gaute og Amalie i Sør-Afrika

bilde 1Hei!

Sanna, Gaute og jeg går nå i tredje klasse på UiA, og sist semester var vi på utveksling i Sør-Afrika. Vi bodde i kystbyen Port Elizabeth, og der gikk vi på Nelson Mandela University.

Semesteret startet allerede i midten av juli, og sommerferien etter andre klasse ble dermed veldig kort. Vi tenkte vel kanskje ikke så mye på dette da vi bare bodde 50 meter fra stranda, hehe. Før lesepresset startet skulle vi gjennom en orienteringsuke og på en helgetur for å møte de andre internasjonale studentene. Orienteringsuka var veldig ulik fadderuka på UiA, hvor vi ble kjent gjennom blant annet å lage og spille på afrikanske instrumenter, og å dra på safari. Det føltes for så vidt ut som om vi var på safari hver dag, da vi hadde aper løpende rundt på skolen og kunne se sebraer fra campus.

bilde 2 bilde 3

 

 

 

 

 

 

 

Allerede en uke etter ankomst merket jeg at det var en tabbe ikke å ta med sjokolade og kaviar. Spurte pent om mamma kunne sende ned noe asap, men dette skulle vise seg å være et av våre mange møter med konseptet ”african time”. I vår kultur er vi så vandt med punktlighet og at ting skal gå fort, mens det i Afrika er vanlig å ta livet med slående ro. Er man ikke tålmodig før man flytter til Afrika, er man i hvert fall blitt det når man reiser hjem, for å si det sånn. Heldigvis fikk jeg nyte litt velreist norsk mat tre dager før jeg skulle reise hjem.

Vi bodde i et stort leilighetskompleks med mange internasjonale studenter, og noen lokale. Sanna og jeg var her roomies, mens Gaute fikk dele leilighet med en amerikaner. Her hadde vi treningsrom på toppen med utsikt over byen og stranda, og et grillområde i bakhagen. Her ble det ofte arrangert det som kalles en braai på Afrikaans, egentlig bare en helt vanlig grillfest, noe som var populært å ha opptil flere ganger i uken.

bilde 4.2

 

 

 

 

 
bilde 5En stor del av kulturen i Sør-Afrika er rugby, en sport vi virkelig fikk øynene opp for, og i begynnelsen av august var vi så heldige å få med oss en landskamp. Det føltes litt ut som om vi var på en festival, da det hele dagen var musikk, matboder og barer på plenen utenfor stadion. Selv om vi bare hadde sett en halv kamp før og var litt usikre på reglene var stemningen god!

Skolesystemet var også helt annerledes fra Norge. Vi hadde ikke obligatorisk oppmøte, men alle prøver vi hadde ila semesteret telte inn på den endelige karakteren vår. Generelt ble det mer skolearbeid jevnt utover semesteret sammenlignet med UiA sitt økonomistudie, men dette ble vi vandt til etterhvert. Siste eksamen hadde vi 21 november som gav oss litt tid til å reise før vi skulle hjem til jul.

 

Naturen i landet er absolutt noe å skryte av. Vi har reist til mange ulike strender, nasjonalparker og fjell, noe som var fantastisk. Mangfoldet av dyr er også helt spesielt i Sør-Afrika. Å se ”the Big Five” på safari, aper på campus, bavianer langs veiene og delfiner på stranda er heller ikke noe man får sett overalt! Der nede har de nemlig tre store pingvinkolonier som bor på strender, der man kan komme å se på kappingvinene. Vi fikk reist til to av disse koloniene, og de er altså bare SÅÅÅ søte. Bavianene var derimot ikke like søte, og vi fikk streng beskjed om at vi måtte holde oss unna dem. Kom man for nærme kunne de nemlig rive av deg ansiktet. Å høre dette på helgeturen i starten av semesteret, rett etter at vi hadde gått forbi en stor bavian, var ikke en veldig hyggelig melding å få.

bilde 6 bilde 7 bilde 8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Da vi flyttet til andre siden av jorden vokste lysten til å prøve nye ting, og lysten til å utforske. Vi hoppet fra verdens høyeste strikkhoppbru, padlet i kajakk i fin natur, dykket med haier, smakt på insekter og larver, road’trippa’ fra Port Elizabeth til Cape Town (Garden Route), og ridd inn i solnedgangen på en av de vakreste strendene i Sør-Afrika.

bilde 9 bilde 10

 

 

 

 

 

 

 

 

Alt i alt er Sør-Afrika et land vi virkelig anbefaler alle å reise til. Vi hadde et supert semester der ble kjent med nye mennesker fra ulike land, lærte mye på den akademiske siden og koste oss veldig på fritiden.

Av Amalie Leiknes