Jonas og Håvard i Lyon, Frankrike

Hei, her kommer en liten hilsen fra Lyon, Frankrike.

Vi, Jonas og Håvard, har kommet godt i gang i utvekslingsoppholdet vårt. Vi har blitt relativt godt kjent med byen, som er Frankrikes tredd største (484 344 innbyggere) etter Marseille og Paris. Lyon ligger lokalisert Sør-Øst i landet, ca. en to timers togtur fra Paris, og regnes også som Frankrikes gastronomiske hovedstad.

Reisen hit var veldig grei. Det hele startet den 26. august, da dro vi til Paris for en ukes ferie før vi dro videre til Lyon. I Paris var vi skikkelig turister, og fikk blant annet sett Eiffeltårnet, Le Musée du Louvre, Cathédrale Notre-Dame, The Catacombs m.m. Vi avsluttet ferien med et herlig restaurantbesøk med vår kjære venn Henriette.

Første uken på skolen bestod kun av fadderuke. Det var ingen skole, bare et oppmøte på en pub hver dag for å bli kjent med de andre studentene. Vi var litt nervøs og klamme første dagen, men det gikk veldig greit. For å bli kjent med folk gjennom skolen arrangerer de internasjonale fadderne mange forskjellige arrangementer gjennom hele skolesemesteret. (Fester, turer og andre morsomme aktiviteter). Vi dro for eksempel på integration-weekend nedover til Arles i Sør-Frankrike. Det var 10 fulle busser med folk, og det ble en veldig fin helg! Fantastisk vær, tæning ved bassenget, gratis øl og veldig god stemning.

busstilarles

Vi bor ca. 5 minutter fra skolen og byen, så vi er veldig heldige med beliggenheten. Kvaliteten på bygget og rommene er av en litt annen kaliber. Ganske skittent og trist, men siden vi kun skal være her i et semester, så går det veldig fint. Rommene er 9kvm, med mikrobølgeovn, en kokeplate, kjøleskap og vask. Vi har felles dusj og toaletter med resten av etasjen. Stort sett er det ingen andre der når vi skal dusje. Det er også et felleskjøkken, men alle ser bare rart på oss når vi er der nede, så vi prøver å bruke minst mulig tid der. Forøvrig bor det 150 andre studenter her, tipper det er 100 franske og 40 asiatere, med andre ord: vi kjenner ikke så veldig mange av naboene våre. Det bor noen internasjonale studenter her, men de fleste bor i andre steder av byen. Vi har to vaskemaskiner fordelt på hele huset, men det går faktisk overraskende bra. Egentlig så virker som at vi er de eneste som dusjer og vasker klær.

Videre er det 16 000 internasjonale studenter her i Lyon, og av de går 1300 på skolen vår: Catholic Univeristy of Lyon. Vi har blitt kjent med en haug av ålreite folk fra hele verden, alt fra svensker til mexicanere. Nordmenn er forresten veldig dårlig representert på skolen, hittil er det bare oss to, og ei jente fra Brazil som har bodd og studert norsk i Norge de siste 6 årene.

cosmo

Undervisningen på skolen er lagt opp andreledes enn på UiA. Vi har mye flere innlevering, hjemmelekser og fremføring som teller på sluttkarakteren. Vi har unnagjort nesten 50 % av karakteren i alle fagene før siste eksamen. Det har faktisk vært mer skole enn vi hadde trodd, og noen fag krever en del jobb! Det føles også litt som å være på videregående igjen, oppmøte blir registrert, og professorene forventer aktivitet i timene. Utover det er Lyon en veldig fin by å studere i, men det er ikke alt for mye å se eller gjøre her. Håvard hadde besøk av foreldrene sine for en stund siden, og etter 2 dager hadde de stort sett og opplevd det som var verdt å se.Hvis man sammenligner Paris og Lyon, så er Lyon mye roligere. Vi mener også at menneskene i byen generelt er hyggeligere her enn i Paris. Været er veldig bra og i skrivende stund er vi litt svette igjen, da det er slutten av en oktoberkveld og det fortsatt typ 20 grader. Bare for å ha det nevnt så er rommet til Jonas et naturlig drivhus, og det syter han over ganske ofte.

For øyeblikket er det en ukes ferie fra skolen, og en tur til Roma med noen kompiser står på agendaen. Vi er veldig klare for å se Colosseum, Vatikanet med mer, og selvfølgelig god mat og drikke. Etter Roma svinger vi innom Marseille for å oppleve litt mer av syd-Frankrike.

999782_10153439727950165_1375845493_n