Hilsen fra Jesper i Shanghai

bilde 1

God kveld i stuen.bilde 2

Mitt navn er Jesper Barth. Jeg er en ydmyk, snill og godhjertet gutt som i likhet med de fleste som leser denne teksten har valgt å ta min utdanning på Universitetet i Agder. Det var med stor glede jeg takket ja til å skrive dette reisebrevet etter forespørsel fra lederen for informasjonsutvalget i Mercurius. Det er gøy å dele og jeg syns selv det var alt for lite info tilgjengelig når jeg vurderte hvor jeg skulle reise på utveksling Fint å kunne bidra. Bare hyggelig.

Jeg skal være såpass ærlig å innrømme at jeg var meget usikker på om jeg ønsket å reise bort fra den trygge og gode tilværelsen i Norge. Fra mitt ståsted har jeg forstått det slik at det å reise på utveksling deler mennesker inn i tre grupper. De som SKAL på utveksling uansett hva. De som IKKE SKAL på utveksling uansett hva. Og de som sitter på gjerdet. Skal jeg reise eller skal jeg ikke. Jeg satt på gjerdet. Godt plantet. Det er en stor avgjørelse, og for min del ble jeg bare mer og mer usikker frem mot avreise. Men gud så glad jeg er for at jeg tok meg selv i nakken og reiste. For Shanghai, det er virkelig en fantastisk by. Stryk New York, stryk Sydney, Stryk Paris. Det er Shanghai som er «the shit». Min anbefaling til alle studenter som har muligheten til å reise på utveksling er at dere må gripe denne muligheten. Med begge hender. Det er morsomt, lærerikt og utrolig spennende. Du vokser på det og får litt pynt du kan smelle rett inn på CVen. Nok om det.

Shanghai. Storbyen med over 24 millioner innbyggere. Enorme bygninger, spennende mat, hjelpsomme mennesker og en evighet med aktiviteter. Hvor skal jeg begynne? La meg ta dere med til starten av oppholdet: Eventyret startet med litt over et døgn med reising fra Gardemoen via Doha til Shanghai. For undertegnede gikk dette som en drøm. Pass på å ikke sove så mye dagen før du reiser så tilbringer du mesteparten av flyreisen i søvne. Protip; Skulle du være så uheldig å ikke få sove er det touchskjerm med et godt utvalg av filmer og serier. Så her er det bare å slå seg løs. På flyplassen fikset vi kinesisk simkort med nytt telefonnummer og 20GB mobildata til den nette sum av 300RMB (Kan ganges med 1.2 for å gjøre om til norske kroner). Dette er viktig å få på stell slik at man kan oppdatere familie og venner. Det er streng sensur i Kina og apper som Facebook, Snapchat og Instagram er sperret. En god VPN løser dette og gjør at du kan bruke disse som normalt. For min del har det gått helt smertefritt og jeg kan her anbefale både Express og Astrill.

bilde 3

Jeg reiste ned hit med tre gode venner som jeg har blitt kjent med på UIA Johan, Andreas og Anders. Vi hadde bestilt oss en AirBnb i en uke slik at vi hadde litt tid til å jakte på en tilfredsstillende leilighet. Det er mulighet til å bo på såkalte dorms her, men vi valgte å ikke gjøre dette etter anbefalinger fra de som var her i fjor. Dette på grunn av standarden på rommene. Vi har senere funnet ut av at det er dorms med noe bedre standard som absolutt kan være en mulighet, spesielt hvis du reiser alene. God mulighet til å skaffe seg venner. Det er i tillegg et veldig billig alternativ til å leie. Leieprisen er ganske lik som i Norge. Vi var uansett fire som reiste ned sammen og hadde et stort ønske om å finne oss en phet leilighet vi kunne disponere. Det klarte vi. Men det var en god del mer styr enn vi hadde sett for oss.

Noen erfaringer jeg kan dele rundt dette er følgende:
• Reis gjerne ned to uker før skolen starter. Det er mange som er på jakt etter leilighet på denne tiden av året.

• Se på en god del muligheter før du reiser ned. (Smartshanghai) Slik at du har visninger med en gang du kommer ned. Ikke vent et par dager før du begynner med dette.

• Finn ut hvordan du skal betale dette. En overføring fra en norsk bankkonto til en Kinesisk konto er ikke nødvendigvis så lett som det høres ut som. Måten vi løste det på var å åpne en kinesisk
bankkonto. Lurt å gjøre så fort som mulig etter at man har kommet ned.

• Allier deg tidlig med fadderen som du får utdelt fra skolen. Brukt dem for alt de er verdt. De er super hjelpsomme og genuint interessert i å hjelpe dere til å få et så godt opphold som mulig.

• Ikke bli lurt av slue og kyniske eiendomsagenter.

bilde 4

Dette er erfaringer som jeg selv skulle vært klar over før jeg dro ned hit og hadde gjort ting litt lettere. Vi brukte blant annet over to dager sittende rundt et bord i harde forhandlinger med en kineser som ikke kunne et eneste ord engelsk. Heldigvis hadde vi med en topp fadder som hjalp oss utrolig mye. Til tross for alt stresset endte vi opp i en helt super leilighet i 29. Etasje. Fantastisk utsikt. Vi betaler cirka 5500kr per person hver måned i fem måneder. I tillegg til oss fire guttene er det to andre kjempehyggelig personer fra UIA her, Evine og Sebastian, som gjør at vi totalt er seks personer fra skolen som nyter det glade livet i Shanghai.

Shanghai er en gigantisk by og det er ofte store avstander til ulike ting. Dette byr på en god del forflytting. Vi har benyttet oss mye av taxi, som er meget billig her nede. Spesielt med tanke på at vi er fire stykk og fyller en hel bil. Det er også et godt undergrunnssystem her. Kan i noen tilfeller ta litt lengre tid og være noe stappet men er et enda billigere og godt alternativ. For korte forflytninger er bysyklene her helt geniale. Du betaler 2RMB i timen og det er mange sykler over alt.

Bilde 5 og 6

Før vi reiste fra vakre Norge fikk vi informasjon om at vi ikke skulle ha for store forhåpninger om det akademiske nivået på skolen. I tillegg måtte vi være fleksible med tanke på fagene. Flere hadde dratt ned med en plan om hvilke fag de skulle studere men måtte endre når de kom ned. Utifra mine tanker stemmer dette delvis. Mitt inntrykk er noe bedre. På grunn av noe dårlig informasjon fra skolen her nede og at vi var litt treige var det en god del av fagene som vi hadde tenkt å velge som allerede var fulle. Vi hadde et ønske om å ha skole kun på tirsdag, onsdag og torsdag slik at vi hadde langhelg hver uke. Dette er praktisk med tanke på å få reist litt rundt i Kina. Skole er viktig, men ikke nødvendigvis det viktigste med utveksling. Hvertfall ikke for undertegnede. Jeg er interessert i å oppleve en annen kultur, møte nye mennesker og utvikle meg selv. Så at skolen ikke er på samme akademiske nivå som UIA blir kun en liten bagatell.

Vi endte opp med to av tre kinesiske fag. «Speaking and Listening» og «Chinese Characters and Culture». (Også mulig å ta Reading and Writing). Dette er fag som går fra 18.00 til 20.30 på tirsdag, onsdag og torsdag. Anbefales. Moro å få en smak på dette meget spesielle språket og en innføring i kulturen. Engelske fag er det masse å velge av. Vi endte opp med «Intermediate Macroeconomics» og «Anglo American Law». I førstnevnte har vi en kinesisk lærer som snakker noe gebrokken engelsk, men fullt mulig å forstå. I sistnevnte har vi en lærer fra Skottland og dette er et innføringsfag i common law (Lov som blir brukt i blant annet UK og Amerika). Jeg er etter tre skoleuker meget fornøyd med valgene. Det er utrolig deilig med helg fra torsdag kveld til tirsdag morgen. Anbefales. I de kinesiske fagene er vi bare utvekslingsstudenter, mens i de engelske fagene er det en haug med kinesere og en klype utvekslingsstudenter. På skolen er det en haug med spisesteder. Her får du masse god mat for en ekstremt billig penge.

bilde 7

bilde 8 og 9

 

Det er mye god mat her nede. Her får du alt. Alt fra tradisjonell kinesisk mat til alle de kjente fastfood kjedene. De er restauranter i alle prisklasser. Blir du lei av den kinesiske maten finner du alltid en restaurant som serverer europeisk/amerikansk mat. Prisene er som regel ekstremt gode, men du finner mer luksuriøse steder hvor prisene blir noget dyrere. På restaurantene kan de som regel ikke engelsk og det kan by på noe trøbbel, men løser seg som regel. Engelsknivået her nede er generelt dårlig, men alle som studerer eller har studert på et universitet kan som regel en god dose med engelsk.

bilde 10

 

Jeg har i skrivende stund vært her nede i gode fire uker. Jeg vil tørre å påstå at jeg har opplevd noe nytt hver eneste dag. VI har enda ikke reist utenfor Shanghai og har fremdeles masse igjen å utforske. Masse. Bare det å ta seg en sykkeltur eller gåtur kan by på nye impulser og morsomme opplevelser. Her går du aldri tom får ting å gjøre eller oppleve. For de som er glad i et sprudlende uteliv kan jeg også gå god for Shanghai. Billig øl. Gratis inngang på store, luksuriøse klubber hvor du som regel også blir servert gratis drikke. På to av utestedene vi har vært på er det haier i akvarium. Det er jo litt kult. Så igjen, Shanghai er en fantastisk flott by som jeg kan anbefale på det varmeste.

bilde 11

 

Til alle som enda ikke har falt av: Dette var alt jeg hadde å komme med for denne gang. Får håpe innlegget faller i smak hos lederen for informasjonsutvalget så jeg kan komme med et reisebrev part 2 en gang i november. Jeg skriver uansett en absolutt nydelig blogg hvor jeg skriver om livet mitt i Shanghai. Denne blir jevnlig oppdatert så her  er det bare å følge med.  Legger også ut mye spennende på Instagram. Så setter alltid pris på nye følgere: JesperBarth. Skulle du ha noen andre spørsmål svarer jeg på disse med stor glede. Over og ut.

Klem Jesper N. Barth.

 

bilde 12 og 13