En Billigere Hverdag

Som student er det ikke alltid like lett å få endene til å møtes. Mange studenter er finansiert kun ved hjelp av studielån, og finner det vanskelig å disponere pengene på en fordelaktig måte. Med kun 6900 kr i måneden, står det lite igjen etter at husleie og eventuelle andre husholdningsutgifter er betalt. I denne utgaven av Unikum vil vi i Mercurius gi dere noen korte og enkle tips for hvordan du kan begrense forbruket ditt og kutte unødvendige kostnader.

Et kutt i kostnadene dine trenger ikke nødvendigvis å ha en påvirkning på helse og/eller sosialt liv. For det meste handler det om små og enkle grep i hverdagen. Å innarbeide gode, faste rutiner er ofte et lite steg i den riktige retningen, over tid vil dette gjøre sparingen enklere.
Det første man kan ta tak i, er forbruket på mat. Prøv å sette opp et matbudsjett der du fører inn hvor mye penger du ønsker å sette av til mat i måneden. Velg deg en fast handledag hvor du handler inn mat for hele uken. De fleste matvarebutikker er designet for å friste kunder til å kjøpe mer enn de trenger. Som folk flest, er også studenter impulskjøpere. Færre handleturer, vil i lengden føre til færre impulskjøp. Benytt deg av FirstPrice, Euroshopper, Landlord og andre billigmerker. Disse billige kopiproduktene er ofte også produsert av de anerkjente merkevareprodusentene. Unngå ferdigmat. Hjemmelaget mat er ofte billigere og bedre. Ved å lage store porsjoner, kan middagsrester og/eller innbydende matpakker gjøre det enklere å motstå dyre fristelser i kantinen.

I tillegg til å være bevisst på hva du bruker av penger på mat, kan du også kutte kostnadene dine på andre områder. Ta fatt i sykkelen i stedet for å bruke penger på buss. Arranger vorspiel og ta vare på panten. Etterlat bankkort hjemme, og ta med kontanter og alternativ id på byen. På denne måten slipper du å våkne opp dagen etter med fylleangst og tom bankkonto. Dra på shopping på Fretex, der finnes det mange skjulte skatter. Bli medlem av skoleutvalg, foreninger og andre frivillige organisasjoner. Som medlem får du ofte betaling i mat, drikke og nettverk.

Når det kommer til sparing er det viktigste at du er bevisst på hvordan du ønsker å prioritere pengeforbruket ditt. Hva ønsker du å bruke penger på, og hvor ønsker du å spare inn litt ekstra? Å kutte kostnadene dine er ikke vanskelig når du først har den rette innstillingen.  Det skal ikke så mye til for å utgjøre en forskjell. Husk at penger spart er penger tjent!

Skrevet av Hanne Løken

529815_10151522285098783_1793750573_n