Eksamenstips

Eksamenstips

Nå som eksamenstiden har kommet for fullt har Mercurius lyst til å komme med noen eksamenstips til både nye og gamle studenter. Mitt navn er Helene Johansen, og jeg ble i vår kåret til årets økonomistudent 2017 og har i den forbindelse blitt spurt om å komme med mine beste eksamenstips, og jeg takket ja til dette med stor glede. Jeg går mitt femte år på UiA, og har fått en del eksamensperioder i ryggsekken så jeg  håper at dere kan få litt inspirasjon fra mine erfaringer. 

Før man dykker ned i pensum i de ulike fagene mener jeg at det er veldig viktig å få oversikt over alt pensum, og hvilke deler av pensum som er viktigst. Her liker jeg å lage både tankekart over ulike tema og lister over de ulike emnene, og eventuelt hvilke artikler, lover eller lignende som tilhører hvert emne. Grunnen til at jeg gjør dette er at vi aldri vet helt hva som kommer på eksamen, og da får man en veldig håndfast oversikt over hva som skal læres i de ulike fagene. Det er også lurt å snakke med foreleser. Spør de hva de mener er de viktigste delene av pensum, og spør hvordan de ville anbefale at du leser til faget. Vi har jo veldig mange ulike fag, og jeg har kommet frem til at man må tilpasse lesingen ganske mye ut fra hvilken type fag det er – og det er jo ingen som kjenner fagene bedre enn foreleser! Det kan også være lurt å snakke med noen som har hatt fagene før, og hør om de fant seg noen viktige momenter å jobbe med, eller om de ha noen tips og triks.

Kilde:   2018 The Flanders Group. 

Etter man har fått oversikt over alt pensum, og har vurdert om det er noen deler av pensum som veier mer enn andre er det bare å kaste seg ut i det. Hvis det er et fag hvor hovedfokus er på å løse oppgaver anbefaler jeg å jobbe seg gjennom alle oppgavene som har vært i gruppearbeid før man starter med eksamensoppgavene. Er det noen oppgaver du ikke får til så er det veldig lurt å be om hjelp, ikke hopp over dem og sats på at det ikke kommer til eksamen. Er det fag hvor man har mye stoff som skal leses anbefaler jeg å skrive notater for hånd. Om det er notater fra boken, eller fra forelesers PowerPoint kan man vurdere selv. Jeg anbefaler å skrive for hånd på grunn av at jeg konsentrerer meg mer når jeg ikke sitter på PC, og føler jeg husker bedre det pensum jeg har arbeidet med for hånd.

Underveis når jeg jobber meg gjennom pensum pleier jeg å skrive opp alle definisjoner, forklaringer, eller mindre deler av pensum jeg synes er ekstra vanskelig i en egen liste. Denne listen bruker jeg til å pugge ekstra, sånn at jeg kan forstå eller klare å huske de tingene som jeg sliter mest med. Jeg pleier også å sitte på grupperom og diskutere de fagene som er vanskelige og kompliserte, for ofte kan man lære hverandre forskjellige ting. Når man nærmer seg eksamen så er det lurt å sette seg godt inn i de tidligere eksamensoppgavene som er gitt. Det er veldig lurt å kjenne eksamensformen på forhånd, og å vite hvordan spørsmålene blir stilt og å kjenne til hva som kreves av en besvarelse. Man kan se dette i løsningsforslagene eller hvis det ligger ute besvarelser på UiA sin nettside. Disse synes jeg det er godt å jobbe med for å få en følelse av hvordan en besvarelse burde gis på eksamen.

Dette er litt generelt hvordan jeg anbefaler å jobbe med selve fagene, men eksamenstiden er jo så mye mer enn bare hvert enkelt fag! Noe som jeg synes er veldig viktig er å strukturere tiden litt. Denne perioden blir jo veldig lang og intensiv, og det er viktig at man ikke lar kaoset ta helt overhånd. Når man begynner eksamenslesingen for fullt er det lurt å se på hvilke fag som krever mest innsats. Dette er individuelt, og avhenger av dine forkunnskaper og interesse for faget og det påvirkes også av når man har eksamen i de ulike fagene. Jeg planlegger å bruke mest tid på de fagene jeg sliter mest med, og pleier å tilpasse tidsbruken på de fagene jeg føler er mer overkommelige. Det er viktig å ikke bruke tiden på det du kan, men at du bruker tiden på det du synes er vanskelig. It’s outside the comfort zone the magic happens, som en vis kvinne en gang fortalte meg.

Underveis i eksamenstiden er det viktig å ha med seg masse og næringsrik mat, og å huske å drikke vann. Jeg pleier å gå en runde til kantinen eller lignende ca. en gang i timen/annenhver time sånn at jeg får strekt på kroppen og luftet hodet. Det er viktig å ikke grave seg helt ned, og man leser gjerne bedre etter å ha hatt en pause. Det er også viktig å ta seg tid til andre ting enn bare lesing: gå en tur, dra på trening, ha tacokveld, gå på kino osv. Ta deg tid til å koble av, du jobber mer effektivt om du ikke er helt utslitt i eksamenstiden!

For å oppsummere tipsene mine kommer en liste:

  • Få oversikt over pensum før du begynner å lese
  • Vurder hvilke deler av pensum som er viktigst
  • Lag håndskrevne notater
  • Bruk mest tid på det du synes er vanskelig
  • Bli kjent med gamle eksamensoppgaver
  • Ha med nok mat og drikke
  • Ta nok og gode pauser
  • Spør om det du ikke får til

Håper at jeg har kommet med noen hjelpende tips som dere kan bruke nå i eksamenstiden! Ellers så vil jeg anbefale å komme innom Mercurius på stand i eksamenstiden, slå av en prat og få deg en kaffekopp eller en bolle. Vi kan kanskje også svare deg på noen spørsmål om eksamenslesingen? Hvem vet!

Vi i Mercurius ønsker alle masse lykke til på alle eksamener!