Christine i Singapore

Hei alle sammen!

Jeg heter Christine Bruhn og går i tredje klasse på UiA. For tiden befinner jeg med på utveksling i Singapore hvor jeg tar et semester ved James Cook University. Det er opprinnelig en australsk skole, med ca 3000 elever.

Å studere i Singapore er helt fantastisk! Det er egentlig en by, som også er et land (nei, det er ikke en by i Malaysia). Landet blir faktisk omtalt som ”The red dot in Asia”, for det er det som kommer opp på kartet når man søker det opp på Google Maps. Dette er faktisk veldig sant, det er en ganske liten by! Har fått med meg at det tar maks to timer med buss på tvers av landet, og da har man sett det meste, så det er ikke rare greiene. MEN til tross for sitt lille areal, har Singapore en befolkning tilnærmet Norge, på rundt 5 millioner mennesker!

12041708_10156017930315858_559861289_n

Reisen til Singapore tok ca 18 timer. Da fløy jeg med Quatar Airways og hadde en mellomlanding i Doha på 3 timer. Selv om reisen var lang, syns jeg den gikk ganske smertefritt! Da jeg kom frem til Changi Airport i Singapore ble jeg møtt av en kinesisk jente fra skolen min, som i regi av skolen fulgte meg til stedet jeg skulle bo første uken.

Det er et helt utrolig mangfold av kulturer i denne republikken, det er samlet så mange ulike mennesker fra mange forskjellige land og kontinenter, noe som bare gjør det til et enda mer fascinerende land! For å kunne klare å få så mange kulturer til å kommunisere, så er derfor engelsk et av nasjonalspråkene her, sammen med malaysisk og kinesisk. Singapore er kjent for sin multikulturelle populasjon, men mange av dere har sikkert også hørt om de strenge reglene de overholder. Det er blant annet ikke lov å tygge tyggis her, noe som gjorde at jeg måtte legge igjen Extra’n min hjemme i Norge i frykt for å få bot. Det er heller ikke lov å tisse i heiser, drikke vann på bussen eller å vise seg naken i sitt eget hjem. Hvis du blir tatt for sistnevnte kan du få en bot på opptil 12 000 norske kroner eller 3 måneder i fengsel, så vi prøver å holde oss påkledd mesteparten av tiden!

Singapore er i 2015 kåret til verdens dyreste by å bo i, så det smalt litt på budsjettet til oss norske når det gjelder å leve her nede. Matbutikker er litt dyrere enn i Norge, alkohol er mye dyrere både i butikken og på byen, og å bo er også tåpelig dyrt. Til gjengjeld er både taxi og offentlig transport relativt billig, og infrastrukturen her er det ingenting å klage på!

11990279_10156017930760858_897936725_o

Når det gjelder den akademiske delen av å bo her, så er det helt annerledes enn det systemet vi er vandt med i Norge. Jeg har obligatoriske forelesninger fra mandag til torsdag som jeg MÅ møte opp i. Ikke nok med at det ikke er frivillig å gå på skole
n lenger, vi må også komme de dagene vi ikke har forelesning og registrere oss for å få full score på oppmøtet vårt! Måten det gjøres på her borte er at vi registrerer fingeravtrykket vårt hver dag når vi møter opp på skolen og når vi drar hjem. Det kreves at man er her minimum tre timer hver dag for å få full pott. Hvis man har for lavt oppmte kan myndighetene sende deg tilbake til hjemlandet ditt. Til tross for dette strenge systemet har vi vært i snakk med en og annen inder som sier at ”kompisen min hadde 7% oppmøte i fjor og det gikk kjempeeeeebra!”

12063969_10156017930705858_1729805829_nDet som er positivt med dette systemet er at man blir tvunget i forelesninger (og på skolen), og da får en kontinuerlig læringskurve gjennom hele semesteret og i
kke bare det siste skippertaket vi alltid
har i eksamensperioden på UiA! Vi har innleveringer jevnt over hele semesteret som legger ulik vekt på den samlede karakteren, og i noen fag har vi også en avsluttende eksamen.

Studenter som utveksler fra UiA må ha fire fag på universitetet her for å få like mange studiepoeng som et semester hjemme i Norge. I og med at det er like mange fag som jeg har på UiA, syns jeg det går veldig fint. Det er haugevis av ulike fag man kan velge når man skal ned hit, man må bare passe på at de ikke overlapper noen fag man skal ha 6. semester, og selvfølgelig få de godkjent av UiA. Fagene jeg har er Multinational Business Finance, Project Management, Business Negotiation og Managing People. Navnet på fagene sier jo litt om hva de handler om, de er alle veldig forskjellige og har ulik vanskelighetsgrad. Multinational Business Finance er for eksempel mye regning med valuta og internasjonale selskapers måte å takle globalisering på, mens Managing People er mye HR og hvordan man skal organisere menneskelige ressurser, med andre ord et skrivefag. På den andre siden er Business Negotiation nesten kun praksis, hvor man blir bedømt på sine muntlige evner til å forhandle på ulike temaer. Med andre ord veldig mange spennende fag å velge mellom!

Det er ikke så fryktelig mange norske på James Cook. Fra Europa er det veldig mange danske og noen tyske, men det er såklart et flertall av asiatere. Mangfoldet i Singapore er også gjenspeilet på skolen. Det kan til tider være en utfordring å skulle jobbe i gruppe med asiatere som har en helt annen kultur enn det du er vandt til. De løser oppgaver på helt forskjellig måter, noe som kan være både frustrerende og interessant! Mange av har et litt lavere nivå i engelsk enn de fleste europeere, noe som vi alle her har erfart at kan gjøre kommunikasjonsdelen svært morsom!

 

12064376_10156017930590858_1901690624_n

Avtalen mellom UiA og James Cook er en helt ny avtale som tredde i bruk når vårt trinn kunne utveksle. Dette gjorde at vi var litt prøvekaniner, og måtte finne ut en del informasjon om bosituasjon og priser på egenhånd. Etter masse googling fant vi ut at vi kunne bo for rundt 4500-5000 norske kroner i en toppleilighet med treningsrom i kjelleren og svømmebasseng på taket! Det vi ikke visste var at minimumsleien for disse var seks måneder, og i og med at vi kun skal være her i fire, ble tilbudet om å bo billig drastisk redusert. Jeg bor nå i en såkalt ”Serviced Appartment” med fem andre norske studenter fra UiA og betaler 7000kr i måneden for et rom jeg deler med en annen norsk jente. Jeg må legge til at til tross for den dyre prisen bor vi som kongelige, med hushjelp tre ganger i uken, svømmebasseng, treningsrom, tennisbane og felles grill-område. Leilighetskomplekset ligger litt utenfor byen og et stykke unna skolen, så vi bruker rundt 40 minutter på å komme oss til skolen med buss. Det høres kanskje ganske langt ut (det er for så vidt det) men vi har alle blitt ganske vandt til det, så trives veldig godt! Hender også noen ganger at vi tar taxi til skolen hvis vi er mange som starter samtidig.

12053087_10156017930630858_655071730_n

Bassenget her hvor jeg bor!

Semesteret her i Singapore begynte 6. juli og siste mulige eksamensdato er 9. oktober. Dette gjorde at jeg nesten ikke fikk noe sommerferie i Norge i år, da jeg måtte dra ned hit 26. juni for å ha litt tid til å komme meg til rette før skolen begynte. Til gjengjeld slutter jeg veldig tidlig, og gir masse muligheter til å reise og oppleve ting når man er ferdig med skolen.

Singapore ble oppløst fra Malaysia 9. August i 1965, så jeg var så heldig å få oppleve Singapore sin 50 års dag som selvstendig republikk! I anledning SG50 jubileet var det ikke mye ressurser som ble spart på av myndighetene. Det var øvelser hver helg fra vi kom ned i juni frem til august med flyshow, militær parade og fyrverkeri som overgår enhver nyttårsfeiring på Aker Brygge! Det var veldig spennende å få oppleve dette, og nasjonaldagen ble feiret av oss nordmenn som om det skulle vært 17. mai!

Den sosiale delen av å flytte til et nytt land vil jeg si at er det beste med utveksling. I begynnelsen av semesteret hadde vi en såkalt ”fadderuke”. Ikke helt det samme som det vi er vandt med i Norge, men noe lignende med ”Bli kjent-leker”, rebusløp og andre morsomme ting. Det som er annerledes her var at fadderuken i regi av skolen ikke har fokus på alkohol for å bli kjent, men heller å ta bli-kjent delen når man er edru for å så bli enda bedre kjent på fylla senere! Utelivet her er ganske pulserende med bargater i fleng, klubber fra den ene enden av byen til den andre, og selvfølgelig utesteder på toppen av en eller annen megahøy bygning.

12071802_10156017930350858_505298233_n

James Cook University har også mange grupper, arrangementer og tilstelninger man kan melde seg på. Blant disse er en toastmasters klubb, psykologi klubb og fotballklubb. Jeg meldte meg på fotballaget, eller rettere sagt, vi prøve å starte et nytt fotballag for jenter, da det kun eksisterte et guttelag på JCU fra før. Vi endte opp å måtte betale for både treningsarealet og for treneren, så det var noe jeg følte jeg ikke hadde råd til i det lange løp, og derfor ga litt opp det. Det i seg selv å spille fotball ute i 36 grader, stekende sol og 90% luftfuktighet var heller ikke helt ideelt.

Utenom skolen er det massevis av aktiviteter å sysselsette seg med. Singapore har en liten øy som heter Sentosa der det finnes Universal Studios, akvarier og strender man kan ta et lite avbrekk fra byen på. Utenom dette er det også Zoologisk hage, Botanisk hage (som nesten er naboen vår) og selvfølgelig også marineområdet Marina Bay som man kan utforske. Dette er en by det er ikke er mulig å kjede seg i!

12041865_10156017930570858_758107816_n

I og med at Singapore er plassert midt i hjertet av Asia, er det ypperlige reisemuligheter for de som ønsker det! Selv har jeg vært og reist når jeg har fått mulighet, og har vært en del i Indonesia, som er veldig tilgjengelig fra Singapore. Var blant annet på Sumatra og Bali – to helt forskjellige øyer som begge tilhører Indonesia. Etter jeg er ferdig med semesteret mitt her skal jeg reise til Sør-Korea og Japan!

Hvis du liker å reise, oppleve ulike kulturer og få en helt annet opplevelse enn det vi er vandt med i den vestlige verden, vil jeg absolutt anbefale å ta utvekslingen her i Singapore! Brunost og melkesjokolade kan alltids noen sende ned i posten 🙂

12064245_10156017930410858_1114237968_n

 

 

 

 

 

-Tusen takk til Christine, for et morsomt og innholdsrikt reisebrev fra hennes utveksling!