Caroline i Sør-Korea

Utvekslingsrapport

Korea University, Høsten 2012

Av: Caroline Elisabeth Lund

Etter at jeg hadde vært et år på utveksling i Bordeaux på bachelorgraden, var jeg ikke i tvil om at jeg skulle reise ut igjen dersom jeg fikk muligheten. Jeg valgte å ta det tredje semesteret på mastergraden på utveksling ved Korea University i Seoul, og jeg er nå på mitt siste semester ved UiA. Korea har vært mitt beste semester som student så langt, og det anbefales på det sterkeste. Korea har mye å by på annet enn bare Gangnam style og karaoke, og er en fantastisk by å utveksle til!


Byen og universitet

Seoul er med sine nesten 10 millioner innbyggere hovedstaden og den største byen i Sør-Korea. Rundt 25 000 studerer ved Korea University, som er et av de mest prestisjefylte universitetene i Sør-Korea. Korea University holder til i Anam, nordøst i byen og har alt av kafeer, restauranter og barer. Anam er som en liten studentby hvor man alltid treffer på noen man kjenner.

reisebrev korea

Korea University – Hovedbygningen

Fadderprogram

Korea University hadde et fantastisk fadderopplegg som var aktivt gjennom hele semesteret. Vi var rundt 750 utvekslingsstudenter fra hele verden som ble fordelt på ulike grupper. I hver gruppe var det mange koreanske fadder som arrangerte lunsjer og aktiviteter hver uke. På denne måten var det veldig lett å bli kjent med både andre internasjonale studenter og koreanere. Ellers ble det arrangert tempelbesøk, tur til grensen til Nord-Korea, fjelltur, samt andre sosiale aktiviteter.

Hvert høstsemester arranreisebrev korea1geres KoYon games, en helg med ulike konkurranser mot rivaluniversitetet Yonsei. Det konkurreres i fotball, basketball, baseball, hockey og rugby hvor de rød- eller blåkledde studentene synger og danser seg gjennom alle kampene. Dette var utrolig moro å ta del i, og absolutt en av de mest minnerike helgene fra oppholdet. Det ble jo enda bedre da Korea University kom seirende ut av årets leker.

 

 

 

 

 

Studenter fra Korea University kledd i rødt under KoYon games

Reisemuligheter

Korea som land har mye å by på som turist og det er også gode reisemuligheter til andre land. Til tross for at skolen tok mye tid, fikk vi også tid til å reise litt. I løpet av semesteret reiste jeg til Jeju Island, en øy som ligger sørvest for Koreahalvøya. Jeju er et populært feriested for koreanere og er populært for bading og fjellturer. Her fikk vi også besteget vulkanen som også er Koreas høyeste fjell; Mt. Hallasan.

Koreanere er generelt veldig glad i å gå på tur, og du blir ofte stående i kø for å komme til toppen. Vi fikk også tatt oss turen innom Busan, Koreas andre største by, en stor havn med lange strender, samt skitur Phoenix Park hvor OL skal arrangeres i 2018.
reisebrev korea2

 

 

 

 

 

 

 

Phoenix Park

Høydepunktet når det kom til reising var uten tvil min reise til Nord-Korea. I oktober ble jeg med på en studietur arrangert av et lite selskap med base i Beijing på en firedagers tur til Nord-Korea. Her fikk vi sett og opplevd masse og særlig i disse tider er det interessant å tenke tilbake på at jeg faktisk har vært i landet. Vi fikk blant annet sett mye rundt og i Pyongyang, sett på Mass Games, et stort og omtalt show bestående av hundre tusen deltakere, den tidligere koreanske hovedstaden Kaesong, sett grensa til Sør-Korea fra innsiden og til og med vært på en nordkoreansk fornøyelsespark.

reisebrev korea3

 

 

 

 

 

 

 

 

Grensen til Sør-Korea, sett fra Nord-Korea 

reisebrev korea4

 

 

 

 

 

 

 

Nordkoreanske skoleelever

reisebrev korea5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mass Games

Bolig

Det er mulig å søke på universitets studentboliger på campus, men disse er som regel vanskelig å få. De fleste velger også å bo privat grunnet strenge regler ved studentboligene som tilbys av skolen. Det finnes flere muligheter til å finne seg et rom i området rundt campus så det er som regel ikke noe problem dersom man er tidlig ute. Jeg fikk hjelp av ei koreansk venninne jeg ble kjent med under mitt tidligere utvekslingsopphold til å hjelpe meg med kontrakten da huseierens engelskkunnskaper var svært begrenset. Jeg fikk rom på et sted som heter Allive, et nyere bygg med utelukkende internasjonale studenter med kort gåavstand til campus. Her hadde jeg eget rom med bad, men delte kjøkken med åtte andre i etasjen. Det er veldig vanlig å spise de fleste måltider ute, så det var få som brukte kjøkkenet noe særlig. Maten er veldig god, billig og spiseplasser finnes overalt.

Skole og fag

Å finne fag i Korea var ikke lett og man måtte til slutt ta til takke med det man ble tilbudt. Det var ventelister i så å si alle fag jeg ønsket og endte til slutt opp med fag utelukkende fra andre fakultet. Alle ble likevel godkjent på masternivå av UiA. Alle fagene er på 3 koreanske studiepoeng, noe som tilsvarer 7,5 norske studiepoeng hver. Det er obligatorisk oppmøte i alle fag, hvor fravær fører til minuspoeng i total poengscore. Timene varte i 3 timer med rundt 10 minutter pause. Klassene er relativt små og består ofte av rundt 15 studenter. Det er vanlig at foreleseren inviterer med seg klassen ut på forskjellige aktiviteter utenom skoletiden. Jeg fikk blant annet være med på universitetsbesøk, fjelltur, middag og sosial kveld på bar med både foreleseren og resten av klassen.

Koreanere tilbringer mye tid på skolen, og i eksamensperioden er det nærmest umulig å få en leseplass. De leser også til alle tider på døgnet, og selv for en natteravn som meg har jeg måtte se meg slått av koreanere som nærmest aldri forlater lesesalen under eksamensperioden. Det er helt vanlig å se studentene sove rundt deg på lesesalen.

reisebrev korea6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tur til Mt. Bukhansan med klassen, Seouls høyeste fjell.

Det er vanskelig å oppsummere mitt opphold i Korea så kort da det er veldig mye å fortelle. Til alle som vurderer å reise på utveskling til Korea; reis! Å reise til Seoul er et av de beste valgene jeg har tatt og hadde uten tvil mitt beste semester som student der. Koreanere er svært hyggelige og inkluderende, maten er god, det sosiale opplegget ved skolen er upåklagelig og Seoul er en fantastisk by å bo i!

Det er mye mer jeg kunne ha fortalt om Korea, så dersom du har spørsmål, er det bare å ta kontakt på caroline_lund89@hotmail.com eller Caroline Elisabeth Lund på Facebook.

 

 

Author:

The author didnt add any Information to his profile yet