Ane og Anne i Pécs

Vi er Ane og Anne, og vi er ERASMUS i Ungarns femte største by, Pecs. Lokalisert tre timer med tog sør for Budapest. Lite visste vi om dette mystiske landet Ungarn, men sjansen tok vi. Vi har nøyaktig vært her i 35 dager, og dagene har flydd!

I Pécs er det 156 801 innbyggere, og har en størrelse i likhet med Trondheim. Byen ligger nedenfor Mecsek fjellene som gjør at det blir ekstra varmt i denne byen på sommeren.

aneoganneene

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den første uken her kalles «orientation day». Her blir det gitt informasjon om papirer, bygninger, viktige eventer og annet viktig informasjon mellom himmel og jord. De to første ukene er kun prøve uker, og du kan fritt gå i de forelesningene du vil, for at du best skal kunne velge de fagene som passer deg best. Etter dette er forelesninger obligatoriske og du kan ikke gå glipp av mer enn 25%. Uvant, men også helt ok. Med fire fag, hvor hvert fag har en og en halv time undervisning i uken, blir det ikke så alt for mye skole. Det skal allikevel legges merke til at vi må holde en del presentasjoner samt innleveringer i forskjellige størrelser.

Vi bor i noe som kalles «dormitory» (betaler 400kr i måneden, og nei, det mangler ikke en 0 her.) Med syv etasjer hvor første og andre etasje kun er Erasmus studenter. Her bor det alt fra amerikanere, palestinere, spanjoler og asiatere. I hver etasje er det to store kjøkken og et stort fellesrom, med bord, stoler og bordtennisbord (oftere brukt til beerpong). I etasje 0, finner du både bar, bokhandel, treningssenter og caferteria. Man deler rom med en annen og deler bad og dusj med tre. Det er umulig å ikke være sosial i en bosituasjon som dette.

aneoganne

 

 

 

 

 

 

 
Til skolen bruker vi ca. 35-40 min (gå) og til sentrum bruker vi ca. 20. Er kanskje et lite stykke å gå, men trimmen trenger vi. Ved late anledninger og regnfulle dager er taxi kun et tastetrykk unna, og koster oss ca. 25 kroner. Ellers er alt annet også billig her. For eksempel en vin kan koste 12 kr, en middag på restaurant koster som regel rundt 25 til 60 kr og en øl på byen vil koste omtrent 8 kroner.

Erasmus og ESN arrangerer eventer hver uke. Dette er alt fra turer til nabolandene til vinsmaking, icescating og spaturer. Hver onsdag er det «country presentation» noe som er veldig populært. Den inneholder en 20 minutters presentasjon av det representative landet og etterpå blir det servert en typisk rett fra landet. Da det var Norges tur lagde vi hjemmelaget potetmos og pølser. Vi serverte også spekeskinke med flattbrød (til alles glede) og Akevitt (til alles skuffelse).

En av fordelene med å bo så nærme Budapest er at det er enkelt å være på reisefot her. Mange (hvertfall de fra USA og Canada) har en innstilling om å se mye av Europa når de først har sjansen. Det koster 25 kroner å komme seg til Budapest og derfra går det billige fly og tog til det du måtte ønske. Vi har allerede rukket å besøke Praha, og reiser til Tyrkia om noen uker. Planen er at vi også skal til Slovenia og Croatsia, resten får vi ta på sparket. Livet som Erasmus er fantastisk!

aneoganneee

 

 

 

Author:

Informasjonsutvalgets oppgave er å være et talerør til medlemmene. Utvalget har som hovedansvar å oppdatere nettsiden med nyhetsartikler, hjemmesidespalter og annonser. Med fokus på lokale saker ønsker vi å oppnå engasjement hos studentene. Det blir annonsert om arrangementer som ikke bare er i regi av Mercurius, men også det meste innad i Mercurius blir på en eller annen måte nevnt på nettsiden. Ved siden av nettsiden, er Facebook og e-poster viktige kontaktkilder.